De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft deze maand tijdens een actiedag met 12 inspecteurs op 18 locaties in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland geïnspecteerd op werkzaamheden met asbest. Er zijn 5 boeterapporten geschreven, op 1 locatie moest het werk worden stilgelegd en er is 1 stillegging zonder boete uitgedeeld.
In 2 gevallen was er geen continu toezicht van een deskundige voor asbestverwijdering op de veilige uitvoering van alle werkzaamheden. In 1 geval was de concentratie asbestvezels in de lucht te hoog omdat er onvoldoende maatregelen waren genomen om te voorkómen dat asbestvezels vrijkomen in de lucht.
Er zijn werkzaamheden stilgelegd en er is een onderzoek gestart naar achtergebleven asbest, ondanks dat een geaccrediteerd bedrijf al had gecheckt of de ruimte schoon was en alle asbest weg was. Na asbestsanering is die controle verplicht. Pas na het vrijgeven van de locatie mogen andere (bouw)werkzaamheden binnen het gebied plaatsvinden. Daarnaast is stillegging zonder boete uitgedeeld vanwege de aanwezigheid van onveilige steigers bij een groot bouwproject.
Het toezicht op de asbestsaneringen is hard nodig, ondanks dat er ook werkzaamheden wel goed gaan. Werken met asbest levert een verhoogd risico op kanker en asbestose, een vorm van stoflongen. Asbest moet veilig worden verwijderd. Ondanks de gevaren gebeurt dit lang niet altijd. De Arbeidsinspectie controleert hier actief op. Er zijn speciale inspecteurs die dagelijks onaangekondigd inspecteren op plekken waar wordt gesloopt of verbouwd. Een inspecteur kan sloop- of verwijderingswerk onmiddellijk stilleggen als dat nodig is.