Aon’s Impact Forecasting: Hoogste schadelast natuurrampen in eerste helft 2021 in tien jaar tijd


Volgens voorlopige cijfers van Aon’s Impact Forecasting hebben wereldwijd natuurrampen in de eerste helft van 2021 een schadelast voor verzekeraars met zich meegebracht van $ 42 miljard. Dat is het hoogste schadebedrag sinds 2011 en het dubbele van het gemiddelde sinds 1980.

De polaire wervelwind (vortex) in de VS in februari was de duurste schadegebeurtenis in het eerste halfjaar en duurste winterweergerelateerde gebeurtenis ooit met een verzekerde schade van ten minste $ 15 miljard. Europese stormen in juni hebben verzekeraars $ 4,5 miljard gekost, wat eveneens tot de duurste storm voor de regio zou kunnen leiden.

In zijn nat cat review voor de eerste helft van 2021 stelt Aon dat de verzekerde schadelast in Europa en de EMEA-regio 32% boven het gemiddelde voor deze periode  lagen, terwijl de verzekerde schade in de VS 76% hoger was dan gemiddeld. Ongeveer 72% van de wereldwijde verzekerde schades voor de eerste helft van 2021 vielen in de VS. Natuurrampen veroorzaakten een wereldwijd een economische schade van $ 93 miljard in de eerste zes maanden van 2021, een daling van 32% ten opzichte van het voorgaande decennium, maar 9% hoger dan het gemiddelde sinds 1980.

Het aantal natuurrampen daalde tot 163 voor de eerste helft van 2021, en lag daarmee onder het gemiddelde van 197. Maar 22 van deze evenementen bedroegen meer dan $ 1 miljard aan economische schade en tien calamiteiten meer dan $ 1 miljard aan verzekerde schade. In de eerste helft van 2021 vielen zo’n 3.000 doden als gevolg van natuurrampen. Extreme temperaturen waren de dodelijkste soort ramp en 800 doden waren te wijten aan de hittegolf van juni in het noordwesten van de Verenigde Staten en in het westen van Canada.

 Steve Bowen, managing director and head of Impact Forecasting’s Catastrophe Insight, zegt: “De waargenomen recordhitte en koude over de hele wereld benadrukte de humanitaire en structurele druk  van extreme temperaturen. Naarmate klimaatverandering de ernst van weersomstandigheden blijft vergroten, wordt het noodzakelijker om manieren te onderzoeken om de fysieke en niet-fysieke risico’s die dringend bruikbare oplossingen vereisen, beter te managen.”