Aon’s 2025 Climate and Catastrophe Insight report: Economische schade bovengemiddeld door weergerealteerde calamiteiten

 

Wereldwijde natuurrampen in 2024 resulteerden in economische schades van minstens $ 368 miljard en werden voornamelijk veroorzaakt door tropische cyclonen, zware convectiestormen en overstromingen, zo blijkt uit Aon’s 2025 Climate and Catastrophe Insight report.

De meest verwoestende gebeurtenis was orkaan Helene, die naar schatting ongeveer $ 75 miljard aan directe schade heeft veroorzaakt, voornamelijk door overstromingen in het binnenland en aan de kust. De wereldwijde schades overschreden voor de negende keer op rij de $ 300 miljard en waren 14% hoger dan het langetermijngemiddelde. Sommige gebieden leden een onevenredig grote impact in verhouding tot hun economische output, zoals het eiland Mayotte door cycloon Chido.

2024 was het zesde meest kostbare jaar voor verzekeraars

De duurste gebeurtenissen voor verzekeraars waren twee Atlantische orkanen — Helene en Milton — die naar verwachting zullen resulteren in schades van ongeveer $ 37,5 miljard, inclusief de publieke verzekeringen van het National Flood Insurance Program. Hoewel deze schades aanzienlijk waren, wist het zuidoosten van de Verenigde Staten het worstcase scenario te vermijden en was de impact beheersbaar voor de (her)verzekeringssector. Een zware convectiestorm was het duurste gevaar voor verzekeraars, met totale jaarlijkse schades van meer dan $ 60 miljard, de op één na hoogste ooit gemeten na 2023. Daarnaast registreerden Spanje, Brazilië, de VAE en Vietnam allemaal hun duurste verzekeringsgebeurtenissen.

De wereldwijde dekkingskloof was relatief laag met 60%; ​​40% van de schade werd gedekt door verzekeringen. De kloof is afgenomen van 69% in 2023. Er bleven echter opmerkelijke verschillen tussen regio’s en gevaren bestaan, en het aanbieden van betaalbare en duurzame verzekeringsproducten zal cruciaal zijn om de financiële veerkracht in de toekomst te vergroten.

Sociaaleconomische factoren blijven schades aanjagen

De toename van de bevolking, de welvaart en de algehele blootstelling aan natuurrampen in risicogebieden blijft een cruciaal onderdeel van de toenemende schade door rampen. Zo verhoogt de snelle ontwikkeling in het orkaangevoelige Florida of de ruimtelijke groei van Amerikaanse steden in gebieden die regelmatig worden getroffen door zware convectiestormen (SCS) de kans op miljardenrampen. Veel regio’s bleven lijden onder de gevolgen van inflatie en andere economische factoren. Zo hebben de stijging van de bouwkosten in Canada de afgelopen jaren, in combinatie met een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en verstoringen in de toeleveringsketen, de kosten van wederopbouw opgedreven.

Het wereldwijde aantal doden was een van de laagste in 30 jaar In 2024 kwamen ongeveer 18.100 mensen om het leven door natuurrampen, ruim onder het gemiddelde. Dit is in lijn met de algehele daling van het aantal slachtoffers op de lange termijn en weerspiegelt verbeteringen in vroege waarschuwingen. De verzekerde schade bedraagt ​​$ 145 miljard in het zesde duurste jaar ooit voor verzekeraars, aangezien wereldwijde gebeurtenissen aantonen dat aanpassing en rampenparaatheid de schade en het verlies van mensenlevens in het huidige en toekomstige klimaat kunnen beperken. Weersvoorspelling, crisismanagement en rampenparaatheid. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is, zijn er nog steeds verdere verbeteringen nodig, zelfs in landen die door hun economische ontwikkelingsniveau beter gepositioneerd zijn om rampen het hoofd te bieden.

Aanpassing en rampenparaatheid kunnen schade beperken en veerkrachtiger gemeenschappen creëren

Voor het eerst overschreed de wereldwijde temperatuurafwijking in 2024 de 1,5 °C boven het pre-industriële niveau. Dit uitte zich niet alleen in hittegolven en recordtemperaturen wereldwijd, maar ook in de aanhoudende impact op de ernst en frequentie van verschillende gevaren. Dit onderstreept de noodzaak van betrouwbare klimaatgegevens en -analyses om de impact op mensen en eigendommen nauwkeurig te beoordelen.

De rampen van 2024 hebben waardevolle lessen opgeleverd over hoe het bouwen van veerkrachtige infrastructuur en aanpassingsmaatregelen kunnen helpen de materiële en financiële gevolgen van het huidige en toekomstige klimaat te verminderen. Zo heeft naleving van bouwvoorschriften in Florida de schade door Helene en Milton gedeeltelijk beperkt. Evenzo is een verbeterde paraatheid door middel van betere waarschuwingssystemen, weersvoorspellingen of evacuatieplanning cruciaal om het risico voor mensenlevens te verminderen, zoals bleek tijdens de overstromingen in Centraal-Europa of de gevolgen van tyfonen op de Filipijnen.

Aon’s 2025 Climate and Catastrophe Insight report kan hier worden bekeken:  : https://aon.io/4jsosa2