Aon: Orkaan Beryl kost honderden miljoenen dollars aan economische schade       

Volgens verzekeringsmakelaar Aon zullen de economische schade als gevolg van de orkaan Beryl over het Caribisch gebied waarschijnlijk in de honderden miljoenen dollars lopen. Beryl, die al aan zeven mensen het leven heeft gekost sinds hij maandag het oostelijke Caribische gebied trof en nu op weg is naar het schiereiland Yucatan in Mexico, heeft meer dan 400.000 mensen zonder stroom gezet en nog eens honderden mensen ontheemd op Jamaica.

De storm trof ook de Kaaimaneilanden en versterkte zich tot een storm van categorie 3 op weg naar Yucatan, waar orkaanwaarschuwingen waren geplaatst. In Jamaica kwamen twee mensen om het leven – een jonge man die woensdag overleed nadat hij in een stormafvoer werd meegesleurd terwijl hij een bal probeerde op te halen. Een vrouw kwam ook om het leven nadat een huis op haar was ingestort.

Het is nog te vroeg om exacte schadecijfers te bepalen in verband met Beryl, omdat de schade in de getroffen gebieden nog steeds wordt vastgesteld en er verdere gevolgen worden verwacht in Mexico en mogelijk Texas,” aldus Aon. “Gezien de intensiteit van de storm en de tot nu toe gerapporteerde schade in het Caribisch gebied, waaronder aanzienlijke infrastructurele, structurele en landbouwschade, kan Beryl de totale economische schade in de honderden miljoenen US dollars doen lopen. Hoewel de verzekerde verliezen naar verwachting aanzienlijk lager zullen uitvallen, hangt dit grotendeels af van welke gebieden als volgende getroffen zullen worden.”

 

“Verzekeraars krijgen waarschijnlijk ook te maken met claims uit Frankrijk en Duitsland van vorige week, waar zware convectieve stormen honderden miljoenen dollars aan schade veroorzaakten. Op 27 en 28 juni werden vooral in Duitsland potentieel aanzienlijke verliezen gerapporteerd die voornamelijk verband hielden met hagelbuien, samen met minstens vijf mensen die verwondingen opliepen,” aldus het catastroferapport van de makelaar. “Nog eens twee mensen raakten gewond in Polen op 27 juni

. “Bijkomende materiële schade deed zich voor op 28-30 juni, toen veel Europese landen ernstige weersgerelateerde materiële en menselijke verliezen rapporteerden. Sterke onweersbuien deden zich voor in het oosten van Frankrijk en eisten drie dodelijke slachtoffers en één gewonde door een omgevallen boom in de buurt van de gemeente Brienne-le-Chât. In Luxemburg werden op 29 juni ongeveer 36 gemeenten getroffen door onweer.”De totale economische en verzekerde verliezen als gevolg van het recente onweer in West- en Centraal-Europa worden geschat op honderden miljoenen euro. De meeste financiële verliezen zullen waarschijnlijk te wijten zijn aan de hagelbuien in Duitsland en Frankrijk, met bijkomende schade door hevige regenval en overstromingen die zich elders in de regio voordeden.”