Wereldwijde natuurrampen hebben in de eerste helft van 2022 een economische schadelast met zich meegebracht van naar schatting $92 miljard. Dat is bijna een kwart (24%) lager dan het 21e eeuwse gemiddelde van $121 miljard. Ondertussen werden de wereldwijde verzekerde schades geschat op 39 miljard dollar, wat 18% hoger dan het gemiddelde van $ 33 miljard in de 21e eeuw, waarbij Severe Convective Storm (SCS) gebeurtenissen in de VS en Europa alleen al goed waren voor 54% van het totaal. Dat blijkt uit Aon’s Global Catastrophe Recap: First Half of 2022 report, dat de impact evalueert van natuurrampen die zich wereldwijd in de eerste zes maanden van het jaar hebben voorgedaan.
Ondertussen werden in die periode 21 individuele economische schadegevallen van miljarden dollars geregistreerd , aangevoerd door de VS (negen) en EMEA (zeven), gevolgd door APAC (drie) en Noord- en Zuid-Amerika (twee) en ten minste negen bijkomende verzekerde schadegevallen van miljarden dollars. Al deze gebeurtenissen waren weersgerelateerd, behalve de aardbeving in Fukushima in Japan, die leidde tot een economische schade van 8,5 miljard dollar, waarvan 2,7 miljard voor rekening kwam van verzekeraars.
Steve Bowen, managing director en Head of Catastrophe Insight voor Aon’s Impact Forecasting team, zegt: “De aanhoudende effecten van La Niña-omstandigheden, versterkt door de invloed van klimaatverandering op wereldwijde weerpatronen, verhoogden niet alleen de volatiliteit en intensiveerden veel gebeurtenissen, maar dicteerden ook de locatie. Hoewel de herverzekeringsindustrie veerkrachtig blijft bij het opvangen van verhoogde schadekosten, verschuift de aandacht nu naar de komende piek van het Atlantische orkaanseizoen, die in de tweede helft van het jaar nieuwe uitdagingen kan brengen. Natuurrampen zijn een terugkerend fenomeen dat tot aanzienlijke ontwrichting en schade kan leiden en directe gevolgen kan hebben voor het levensonderhoud van mensen. Aangezien deze gebeurtenissen plaatsvinden in een complexe wereld waar externe factoren de gevolgen ervan kunnen versterken, zal het belang van het aanspreken van de minderbedeelden en het helpen van anderen in hun tijd van nood met betere informatie en inzichten in de toekomst alleen maar toenemen.”
Natuurrampen waren verantwoordelijk voor ongeveer 4.400 dodelijke slachtoffers in de eerste helft van 2022, aanzienlijk minder dan het gemiddelde van de 21e eeuw van 26.700. De dodelijkste ramp was de aardbeving op de grens van Afghanistan en Pakistan in juni, die 1.089 levens eiste.Het aantal van 197 door Impact Forecasting geregistreerde natuurrampen voor de eerste helft van 2022 lag boven het gemiddelde van 192 in de 21e eeuw, met seizoensoverstromingen in China als de duurste gebeurtenis met een totaalbedrag van ten minste 8,7 miljard dollar.
Ondanks een opmerkelijke daling ten opzichte van vorig jaar lagen de verzekerde schades in de VS in de eerste helft van de 21e eeuw dicht bij het gemiddelde en waren ze goed voor bijna de helft van de wereldwijde impact van de verzekeringssector. Met name de verzekerde verliezen in EMEA lagen 86% boven het gemiddelde, als gevolg van een zeer kostbaar stormseizoen en onophoudelijke onweersactiviteit in mei en juni. Voor het tweede jaar op rij overschreden de schades door zware convectieve stormen in Europa de $5,0 miljard, wat geen precedent kent in de geschiedenis. De cijfers in het rapport zijn voorlopig en zullen veranderen naarmate de schades zich verder ontwikkelen.
Om het volledige Global Catastrophe Recap: First Half of 2022 report in te zien klik hier: , volg de link:IF 1H 2022 Global Recap_Final.pdf