Deze winter zijn er tot nu toe al een kwart meer ongevallen geregistreerd tijdens de wintersport op de wintersport geregistreerd. De stijging is verrassend omdat de wintersportuittocht in Nederland net is begonnen, zegt de ANWB Alarmcentrale. Er zijn volgens de hulpverleningsorganisatie nu al bijna 1.000 mensen in de sneeuw gewond geraakt, een stijging van 35% ten opzichte van vorig jaar toen het om 724 gewonden ging.
Maar nu het voorjaarsvakantie deze week en volgende week is, vreest de ANWB Alarmcentrale dat dat aantal verder zal oplopen. “Vorig wintersportseizoen waren er in totaal 1.200 gewonden, dus de kans is groot dat dat aantal wordt overstegen”, zegt ANWB-woordvoerder Markus van Tol. Nederlanders trekken massaal naar Oostenrijk, Frankrijk en Italië, en van daaruit komen logisch genoeg dan ook de meeste hulpvragen, zegt de ANWB.
De sneeuwomstandigheden zijn goed in de wintersportlanden, maar in de dalen ligt weinig tot geen sneeuw. De wintersporters trekken dus naar de hoger gelegen pistes, waar het extra druk is. “En hoe drukker het is, hoe groter de kans op botsingen op de piste”, legt Van Tol uit. “Uit ervaring weten we dat dat een vaak een oorzaak voor letsel is. We zien beenbreuken, armbreuken, kniebandletsel en bekkenfracturen.”
Verminder de risico’s
De ANWB geeft deze tips voor mensen die op wintersport gaan
- Ga goed voorbereid op vakantie. Sluit een reisverzekering met wintersportdekking af.
- Realiseer je dat een week wintersport een forse fysieke belasting van het lichaam betekent. Dat geeft een risico op blessures.
- Weet dat op een gegeven moment de vermoeidheid kan toeslaan. Traditiegetrouw maakt de Alarmcentrale op de woensdag de meeste dossiers aan. Dat is dus de vierde skidag. Ervanuit gaande dat zaterdag de ‘wisseldag’ is.
- Zorg dat de auto in goede conditie is. Neem extra ruitensproeier vloeistof mee. Dat is doorgaans het eerste uitverkocht bij tankstations langs de autobahn.