Amsterdam is de gevaarlijkste stad om je auto te parkeren. Ruim 14% van de autodiefstallen vindt plaats in de hoofdstad. Daarnaast blijkt dat slechts 30% van alle gestolen auto’s teruggevonden wordt, zo komt naar voeren uit een onderzoek naar autodiefstallen en -schades in Nederland van Alphabet, provider van mobiliteitsoplossingten. Na Amsterdam volgt Rotterdam, waar ruim 7% van de diefstallen gepleegd wordt; Den Haag staat op nummer drie, met 3%. “Opvallend is dat er grote verschillen zitten in de top drie. Je verwacht dat het verschil tussen Rotterdam en Amsterdam niet heel groot is, maar uit de cijfers blijkt anders,” zegt Simon Corsèl van Alphabet.
Bijna 70% van alle gestolen auto’s wordt niet teruggevonden. Een jaar eerder was dit nog 81%. “Veel auto’s worden het land uit gereden, waardoor het voor de Nederlandse politie haast onmogelijk is om de autodieven te pakken”, zegt Corsèl. Een pluspunt dit jaar is wel dat ruim 65% van de teruggevonden auto’s binnen 30 dagen weer terug is bij de rechtmatige eigenaar. Gemiddeld is de schadepost per auto dan opgelopen tot 1.750 euro.
Als het gaat om inbraken blijken vrouwelijke bestuurders iets vaker de pineut te zijn dan mannelijke. BMW-, Volkswagen- en Audi-rijders hebben de grootste pech: bij deze automerken wordt het meest ingebroken. BMW loopt op kop met iets meer dan 20% van de meldingen; Volkswagen volgt met 17% en Audi staat op de derde plek met 16%. Onder de Koreaanse merken zoals KIA en Hyundai zijn de minste inbraken.
Veruit de meeste schades na een inbraak zijn aan de zijruiten. Met bijna 60% van de inbraakmeldingen staat deze schademelding op nummer één. “De zijruit wordt in de meeste gevallen ingeslagen om het navigatiesysteem, het stuur of de airbags te stelen”, zegt Corsèl. Hierbij kan het schadebedrag oplopen tot wel 8.000 euro per geval.
Bron Automotive