Na een kleine opleving in 2022 (+1%) zal het aantal faillissementen wereldwijd met +6% stijgen in 2023 en daarna met nog eens 10% in 2024 .In drie van de vijf landen zullen tegen eind 2024 het niveau van pre-pandemische bedrijfsinsolventies bereiken en wereldwijd gaan de facturen (Days Sales Outstanding) bij meer dan 47% van de bedrijven meer dan 60 dagen uitstaan. Dat zijn enkele uitkomsten uit de meest recente editie van het Global Insolvency Report van Allianz Trade
Wat zit er achter deze versnelling? Allianz Trade: “De recessie in bedrijfsinkomsten wint aan kracht door het lagere prijszettingsvermogen en de zwakkere wereldwijde vraag: Vanaf het tweede kwartaal van 2023 is de inkomstenrecessie voor het eerst sinds medio 2020 breed gedragen in alle regio’s (-1,9% j/j). In combinatie met aanhoudend hoge kosten drukt dit de winstgevendheid. Als gevolg hiervan verslechtert de liquiditeitspositie snel en zal deze waarschijnlijk niet verbeteren voor 2025.
“Bedrijven hebben nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid overtollige liquide middelen, 3,4 miljard euro in de eurozone en 2,5 miljard dollar in de VS. Maar deze liquiditeitsbuffers blijven sterk geconcentreerd in de handen van grote bedrijven en in specifieke sectoren zoals technologie en consumentenelektronica. En over het algemeen zijn de meeste bedrijven niet in staat om hun kaspositie te vergroten door middel van operaties in de context van een lagere voor langere economische groei. Al met al verwachten we twee versnellingen in wereldwijde bedrijfsfaillissementen, met +6% in 2023 en +10% in 2024, na +1% in 2022”, zegt Aylin Somersan Coqui, CEO van Allianz Trade.
De meest kwetsbare bedrijven en sectoren zitten in 2023 tussen wal en schip, met horeca, transport en groothandel/detailhandel als koplopers. Andere sectoren halen hun achterstand snel in, met name de bouw, waar de werkachterstand bijna is ingelopen – vooral in het woningsegment.
“Tegelijkertijd verminderen hogere rentetarieven de vraag in sectoren zoals vastgoed en duurzame goederen en zullen ze de solvabiliteit in sectoren met een hoge schuldenlast, zoals nutsbedrijven en telecom, naast vastgoed, aan beide zijden van de Atlantische Oceaan onder druk gaan zetten. Bovendien staat de mondiale WCR momenteel op een recordhoogte van 86 dagen, meer dan +2 dagen boven het niveau van vóór de pandemie. Hogere rentetarieven maken het voor bedrijven ook nog duurder om structureel hogere werkkapitaalvereisten (WCR) te financieren, wat risico’s met zich meebrengt voor sectoren als de bouw en machine- en transportuitrusting”, legt Maxime Lemerle, Lead Analyst for Insolvency Research, uit.
Terug naar vóór de pandemie
Eind 2023 zal de normalisering van het aantal bedrijfsinsolventies in de meeste geavanceerde economieën voltooid zijn, en 55% van de landen zal waarschijnlijk een grote toename met dubbele cijfers zien. Dit omvat de VS (+47%), Frankrijk (+36%), Nederland (+59%), Japan (+35%) en Zuid-Korea (+41%). Wereldwijd zullen drie van de vijf landen het niveau van pre-pandemische bedrijfsinsolventies bereiken tegen het einde van 2024, inclusief grote markten zoals de VS en Duitsland. Aan beide zijden van de Atlantische Oceaan zou de groei van het BBP moeten verdubbelen om de insolventiecijfers te stabiliseren, wat niet voor 2025 zal gebeuren
