ADAC: Nieuwe auto vaak slechter dan voorganger

Auto’s zijn al lang niet meer louter vervoermiddelen, maar rijdende computers geworden. Maar er zit een addertje onder het gras bij al deze technologie: ze is duur. Fabrikanten moeten dus elders bezuinigen – en dat is vaak in de kwaliteit van materialen en afwerking Veel nieuwe auto’s zijn kwalitatief minder goed dan hun voorgangers, zo hebben ADAC-testingenieurs ontdekt. Zij onderzochten 580 verschillende voertuigmodellen op de kwaliteit van het interieur, materiaal en carrosserie en vergeleken die met elkaar. Er werd nagegaan hoe de huidige modellen het er in vergelijking met hun voorgangers vanaf brachten.

ADAC constateert dat de kostendruk in de auto-industrie bij veel fabrikanten leidt tot versobering van de kwaliteit. Ook bij premiummerken en de Duitse volumemerken. Volgens de bond zorgen de hoge investeringen in elektrisch rijden en connectiviteit voor druk op het materiaalgebruik. 

 Micro- en andere kleine auto’s: hoge kostendruk

ADAC: Ten eerste is het niet verwonderlijk dat dure auto’s over het algemeen zorgvuldiger zijn afgewerkt en materialen van hogere kwaliteit hebben dan goedkopere auto’s. Dit geldt voor alle voertuigklassen en is duidelijk te zien in de beoordeling “vakmanschap”. Voorbeeld: Een Toyota Aygo bijvoorbeeld, die tot april 2022 voor ongeveer 10.000 euro werd verkocht, laat de hoge kostendruk op elk punt zien. Geschilderd plaatstaal in plaats van aangename stof aan de binnenkant van de deuren, geen sierstrips in de bagageruimte om krassen te voorkomen, en de hemelbekleding lijkt wel van een eierdoos gemaakt. Bovendien is de onderkant nauwelijks bedekt en ontbreekt het aan was voor conservering.”  

Bij deze categorie wordt de Top 5 aangevoerd door BMW i3, gevolgd door Mini Cooper 5, Honda e, Skoda Kamiq en VW polo. De Flop 5 omvat Toyota Aygo, SsangYong Tivoli, Hyundai Bayon, VW Up en Hyuandai i10. De nieuwe Aygo X scoort net zo slecht in de categorie afwerking en materiaalkwaliteit, met bijna identieke zwakke punten en een score van 4,4. De modellen BMW i3 (klasse 2.1, tot 5/22) en Honda e (klasse 2.5), die meer dan drie keer zoveel kosten, laten een andere wereld zien, maar hier mag de klant door het hoge prijsniveau een andere kwaliteit verwachten.

Midsize/Upper Class: modellen voor verzwakking Amerikaanse markt

De situatie is niet veel anders in de middenklasse, waar de dure Audi A4 schittert met een zeer goede 1,2 als score, maar de Honda CR-V slechts een 3,0 krijgt en de achterste gelederen deelt met de Subaru Outback, Mitsubishi Outlander (verkoop stopgezet in Duitsland) en Toyota RAV4/Suzuki Across. Interessant is dat dit voertuigen zijn die zijn ontwikkeld met het oog op de minder veeleisende Amerikaanse markt. Een soortgelijk beeld ontstaat in de hogere klassen met de Amerikaanse favorieten Toyota Highlander, Ford Mustang en Chevrolet Camaro onder de mindere vertegenwoordigers van deze grootte, waartoe echter ook de VW T6.1 behoort: zelfs als Multivan kan hij zijn oorsprong als bedrijfsvoertuig niet verhullen met zijn gewone materiaalkwaliteit. Dit maakt de prijzen die VW rekent voor de populaire gezinsbus des te schaamtelozer.

 Met name de nieuwe Mercedes C-klasse en de huidige Audi A3 Sportback voldoen niet meer aan de normen van een topmodel. Het feit dat de prijzen aanzienlijk zijn verhoogd in vergelijking met de voorganger maakt het er niet beter op. De ADAC-testers waren bijzonder teleurgesteld over de huidige C-Klasse. “Terwijl de materiaaluitstraling van de voorganger nog aan de hoogste eisen voldeed (“Mini-S-Klasse”), zijn het dashboard, de middentunnel en de deurpanelen van het nieuwe model alleen in het bovenste gedeelte bekleed met geschuimde kunststof. Op hun beurt zijn er enkele volumeproducenten die, ondanks lagere marges, zichtbaar streven naar een goede materiaalkwaliteit voor hun klanten ondanks relatief lage voertuigprijzen. De Mazda 3 is hier bijzonder vermeldenswaard, waar je de toewijding van de ontwikkelaars kunt zien als je naar het bijna adellijk ogende interieur kijkt.

Tot de vijf beste kwalitetsverbeteraars behoren  de MMW 3 serie, Fiat F500, Skoda Fabia en Toyota Yaris en Nissan lead, De vijf grootste dalers in kwaliteit zijn Audo A3 sportback, Hyundai 1 20, VW Golf 8, Hyuandai i10 en Mercedess CLA.

In de VW-groep daalt de kwaliteit

De Volkswagen-groep zit momenteel in het slop, aldus het ADAC-onderzoek. “Gedurende vele jaren was de kwaliteit van de voertuigen bovengemiddeld. Maar dat is veranderd sinds de raad van bestuur meer aandacht is gaan besteden aan de kosten. Neem bijvoorbeeld de Audi A3, een van de gedegradeerde auto’s op het gebied van afwerking. Zo is de in de compacte klasse zeldzame deurlijstbekleding weggelaten, komt onder de kofferbakvloer het kale plaatwerk tevoorschijn en kan de A3 ook in het interieur met zijn deels matig ontbraamde en meegevende kunststoffen niet meer de degelijkheid van een kasteel op wielen overbrengen. De voorganger kreeg dat nog voor elkaar.

Ook de VW Golf is verslapt met de modelwijziging van de Golf 7 naar de Golf 8. Zo moet de motorkap het bijvoorbeeld stellen zonder de praktische gasdrukveer die het openen van de motorkap vergemakkelijkt en deze open houdt. Bovendien hebben de VW-controleurs het vilt in het handschoenkastje en de stoffen bekleding van de A-stijlen geschrapt. Zogenaamd kleine details, maar alles bij elkaar doen ze afbreuk aan de indruk van kwaliteit.

In de compacte SUV VW T-Roc neemt VW nu tegenmaatregelen. De bovenzijde van het dashboard is niet langer gemaakt van glanzend en krasgevoelig hard plastic, maar van zacht plastic. Gezien de forse prijs van de auto is de algehele materiaalkwaliteit nog steeds matig, maar de cockpit maakt nu tenminste een fatsoenlijke indruk.

Hyundai wordt slechter, Renault beter

Rijzende ster op het gebied van kwaliteit: de elektrische auto Renault Zoe © Renault

Sommige Hyundai-modellen kregen onlangs ook negatieve aandacht van de autotesters: zowel de kleine auto i20 als de i10, een subcompacte auto, verslapten merkbaar op het vlak van bouwkwaliteit in de laatste voertuiggeneratie. De voorganger had tenminste geen bekleding aan de onderkant, krasgevoelig plastic in plaats van vilt in de kofferruimte en krakende geluiden uit het dashboard.

Maar er zijn ook verheugende trends. De huidige Renault Zoe heeft op het gebied van materiaaluitstraling de grootste sprong voorwaarts gemaakt ten opzichte van zijn voorganger. De Fransen bewijzen hiermee dat een aantrekkelijk interieur mogelijk is, zelfs in de klasse van kleine auto’s en bovendien in het bijzonder prijsgevoelige segment van de e-auto’s – een vriendelijke groet aan de collega’s uit Wolfsburg (VW e-up!). Zowel het dashboard als de voorste deurpanelen van de huidige Zoe zijn gemaakt van schuimplastic. Bovendien is het dashboard nu versierd met een grote stoffen inzet. Een waardevoller stuurwiel met chroom-look inzetstukken en kleurcontrasterende stiksels completeren de upgrade van het interieur. Renault heeft duidelijk het golfdal overwonnen.

Conclusie: golfbeweging in kwaliteit

Wordt de algemene kwaliteit slechter of beter? Je kunt niet generaliseren. “De kwaliteit van materiaal en afwerking is vaak onderhevig aan rimpelingen”, zegt ADAC-testingenieur Alexander Werner, die elke testauto zeer nauwkeurig bekijkt in het kader van de ADAC-autotest, die meer dan 300 punten omvat. “Terwijl de ontwikkelaars streven naar de best mogelijke kwaliteit, willen de controleurs zelf centen besparen om het rendement op de investering te verhogen.”

Als te veel wordt bespaard en er negatieve feedback komt van de pers en de klanten, zullen bij het volgende model tegenmaatregelen worden genomen – de gebruikte materialen en de afwerking zullen weer beter zijn. Volgens Werner is het rimpeleffect duidelijk zichtbaar in de kleine en middelgrote BMW-series (1-serie, X1, 3-serie), waarvan de huidige modellen van een veel hogere kwaliteit zijn dan hun voorgangers.