Aan een op de tien schadeclaims zit fraudeluchtje; Duitse verzekeraars jaarlijks voor 5 miljard euro gedupeerd

 

Ongeveer tien procent van de claims die worden gemeld bij verzekeringsmaatschappijen in Duitsland zijn verdacht en het onderzoeken waard. Dit blijkt uit een speciale analyse van meer dan 600.000 schademeldingen uit drie jaar door de Duitse Vereniging van Verzekeraars (GDV).

Bijna 200.000 diefstal- en inbraakclaims tot een schadebedrag van 50.000 euro die werden gemeld bij inboedelverzekeraars werden geanalyseerd.Daarnaast werden er meer dan 400.000 claims aan motorvoertuigen gemeld bij aansprakelijkheidsverzekeraars voor particulieren en eigenaars van huisdieren, bijvoorbeeld wanneer een hond of iemand op een fiets het motorvoertuig van een ander beschadigde. In totaal schatten verzekeraars de jaarlijkse schade door verzekeringsfraude bij schadeverzekeringen op ongeveer 5 miljard euro.

Uit de analyse blijkt dat er in ongeveer een op de tien claims bij schadeverzekeringen sprake is van onregelmatigheden of inconsistenties. “ Als een zaak dubieus is, betekent dit echter niet automatisch dat het om verzekeringsfraude gaat, maar dat de claim kenmerken heeft die statistisch gezien vrij zeldzaam zijn”, verklaart het GDV..