2025 FM Weerbaarheidsindex: Denemarken weer aan de top; Luxemburg en Noorwegen op plek 2 en 3

 

Denemarken claimt voor het tweede achtereenvolgende jaar de toppositie in de 2025 FM Resilience Index, de jaarlijkse ranglijst van 130 landen en gebieden op basis van de veerkracht en weerbaarheid van hun zakelijke omgevingen. Het land dankt zijn eerste positie naar eigen zeggen aan de hoge productiviteit, goed opgeleide bevolking en robuuste cyberbeveiliging.

Dit zijn drie van de 18 veerkrachtscorende factoren van de index, die bestaan uit macro-risico’s, zoals inflatie en politieke risico’s , en fysieke risico’s, zoals blootstelling aan klimaatrisico’s en brandrisicokwaliteit.De Top-10 bestaat verder uit  Luxemburg,  Noorwegen, Zwitserland, Singapore, Zweden, Duitsland, Finland, België en de Verenigde Staten Zone 3 (het midden van de VS).

 

De index bevat gegevens van derden zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, evenals FM risicoblootstelling en verbetermaatregelen. “De FM Resilience Index biedt inzichten om door de complexiteit van een snel veranderende wereld te navigeren”, zegt Leo Kushner, staff vice president, manager business intelligence.

“Onze klanten gebruiken de index om te helpen bij strategische beslissingen over locatiekeuze, supply chain-ontwerp en verliespreventie. Naast externe gegevens bevat de FM Resilience Index ook gegevens van onze vastgoedrisico-ingenieurs, die een ongekend inzicht geven in fysieke veerkracht- en weerbaarheidsfactoren. Bedreigingen zullen zich blijven ontwikkelen, maar ook de mogelijkheden om de veerkracht te vergroten. De FM Resilience Index biedt essentiële inzichten om deze uitdagingen en kansen te managen.”

 

De index belicht de relatieve zakelijke veerkracht van verschillende landen. De grootste stijgers sinds 2021 zijn Ghana (stijging van 17 plaatsen naar plek 72), Nigeria (met 10 plaatsen naar 105) en Rwanda (van 77 naar 69). De grootste dalers waren Libanon (van 95 naar 118), Argentinië (van 59 naar 81), Armenië (van 76 naar  85) en Rusland (van 51 naar  60). De daling van Rusland, drie jaar na de volledige invasie van Oekraïne, werd grotendeels veroorzaakt door de druk op de economie in oorlogstijd.

Ondertussen zagen enkele van de grootste economieën in Europa hun inflatieranglijst verbeteren in 2025 na jaren van prijsdruk. In Azië blijven Singapore en Zuid-Korea vooruitgang boeken op het gebied van de kwaliteit van klimaatrisico’s, wat laat zien dat beleidsmakers de risico’s kunnen aanpakken, zelfs als die risico’s aanzienlijk zijn.

Cybermetriek bijgewerkt

 

Dit jaar weerspiegelt de cybersecurityfactor van de FM Resilience Index voor het eerst eigen FM-gegevens. Deze informatie wordt gecombineerd met gegevens van de Global Cybersecurity Index van de Verenigde Naties om een inzichtelijk, nauwkeurig en uniek beeld te geven van cyberrisico’s – vooral belangrijk in het tijdperk van kunstmatige intelligentie en industriële automatisering.

Met deze update bevat FM nu eigen gegevens in alle zes fysieke risicofactoren waaruit de index bestaat, waardoor bedrijven een ongekend inzicht krijgen in de bedreigingen voor hun activiteiten. Qatar, Singapore, Griekenland, de Verenigde Arabische Emiraten en de Verenigde Staten Zone 2 (het westen van de VS) staan allemaal in de top 10 voor cyberveiligheid in de 2025 FM Resilience Index. Nicaragua, Haïti en Tadzjikistan waren de drie hekkensluiters.

De online en interactieve 2025 FM Resilience Index helpt wereldwijde bedrijven bij het nemen van strategische zakelijke beslissingen, zoals het bouwen van nieuwe faciliteiten, het betrekken van leveranciers, het uitbreiden (of inkrimpen) van toeleveringsketens of het cultiveren van nieuwe markten. “De versie van dit jaar weerspiegelt de ongekende volatiliteit in de wereld, waaronder wereldwijde conflicten, inflatie en snelle technologische innovatie.De 2025 FM Resilience Index wordt gevalideerd door praktijkgegevens over materiële schade. Landen die in de top 50 van de FM Resilience Index staan, herstellen gemiddeld meer dan 30% sneller van materiële schade dan locaties in andere landen”, aldus de onderzoekers.

.