130 miljoen euro schade door vorstschade aan waterleidingen

Elk jaar veroorzaakt vorst aanzienlijke schade aan waterleidingen. De meeste schade kan echter met weinig moeite worden voorkomen, bijvoorbeeld door alle kamers voldoende te verwarmen.Bevroren waterleidingen veroorzaken in Duitsland gemiddeld 26.000 verzekerde claims per jaar. Dit blijkt uit berekeningen van het Duitse Verbond van Verzekeraars  GDV.

“Ongeveer twee tot drie procent van alle leidingwaterschade wordt veroorzaakt door vorst. De schade bedraagt ongeveer 130 miljoen euro per jaar,” zegt Anja-Käfer-Rohrbach, adjunct-directeur van GDV.Vorstschade en de daaruit voortvloeiende hoge reparatiekosten kunnen effectief worden voorkomen met een paar eenvoudige maatregelen. Het is belangrijk om te beginnen voordat de vorst begint.

Vorstschade effectief voorkomen

GDV presenteert vijf preventietips om vorstschades te voorkomen:

  • Verwarm ruimtes voldoende: door alle ruimtes voldoende te verwarmen, voorkom je dat leidingen bevriezen. Dit geldt vooral voor ruimtes die zelden worden gebruikt, zoals kelders, opslagruimtes of bergingen, gastenkamers en gastentoiletten. De verwarmingsklep mag nooit volledig gesloten zijn.
  • Vertrouw niet op de vorstbewaking: De vorstbeveiligingsinstelling (* markering) op het radiatorventiel biedt slechts een beperkte bescherming. Hij beschermt de radiatoren zelf wel tegen vorst, maar niet de leidingen. Dit betekent dat leidingen die verder van de radiator verwijderd zijn, bij zeer koude temperaturen kunnen bevriezen.
  • Leeg waterleidingen: Leidingen die zich buiten of in permanent onverwarmde ruimtes bevinden, moeten worden losgekoppeld van het water en worden afgevoerd om vorstschade te voorkomen.
  • Verbeter de isolatie: Lekkende ramen of buitendeuren moeten worden geïsoleerd om te voorkomen dat waterleidingen bevriezen door koude tocht. Ramen in kelders zijn hier een vaak voorkomend zwak punt dat huiseigenaren dringend moeten controleren.
  • Bescherm waterleidingen: Blootliggende waterleidingen en opslagtanks moeten worden beschermd tegen de kou met isolatiemateriaal.