Duitse verzekeraars zien een toename van dubieuze schademeldingen, vooral bij autoverzekeringen. In het algemeen neemt de schadelast door verzekeringsfraude aanzienlijk toe. Gezien de hogere schadelasten bij schadeverzekeringen als gevolg van stijgende kosten, verwachten Duitse verzekeraars aanzienlijk meer schadesals gevolg van verzekeringsfraude. “We schatten de schade door verzekeringsfraude nu op meer dan zes miljard euro per jaar”, zegt Jörg Asmussen, algemeen directeur van GDV.
Het aandeel verdachte gevallen in alle schademeldingen is op de lange termijn onveranderd gebleven en bedraagt ongeveer tien procent. “Met de algemene stijging van de uitkeringen bij schadeverzekeringen stijgen echter ook de kosten van fraudegevallen”, zegt Asmussen. Ter vergelijking: verzekeraars schatten het schadebedrag eerder op zo’n vier tot vijf miljard euro per jaar. De helft van de dubieuze claims is toe te schrijven aan autoverzekeringen, de rest aan de andere lijnen van schadeverzekeringen. Het aandeel dubieuze claims van tien procent is gebaseerd op schattingen van fraudepreventie-experts van GDV-leden.
Schademeldingen die niet consistent zijn, worden als dubieus omschreven: Vaak komt de beschrijving van de schade niet overeen met het schadebeeld, leggen gedupeerden tegenstrijdige verklaringen af of dienen gemanipuleerde aankoopbonnen in. “Natuurlijk zijn de meeste van onze klanten eerlijk en is niet elke dubieuze claim een geval van verzekeringsfraude,” zegt Asmussen. “Toch moeten verzekeraars dubieuze claims beter onderzoeken en verzekeringsfraude op deze manier tegengaan – want de fraudeurs verrijken zichzelf ten koste van onze eerlijke klanten.”
Verzekeringsfraude is geen triviaal delict
Het idee dat verzekeringsfraude een triviaal vergrijp is, blijft bestaan. Dit is volgens GDV een misvatting, want verzekeringsfraude is een strafbaar feit. “Als fraude wordt bewezen, hoeft de verzekeraar de schade niet te betalen. De verzekeraar kan ook het verzekeringscontract opzeggen, terugbetaling van expertisekosten eisen en aangifte doen bij de politie. Als fraudeurs worden veroordeeld, riskeren ze hoge boetes of zelfs gevangenisstraf