Unigarant verzekeringen in Hoogeveen heeft het gehad met Columbus letselschade. De verzekeraar vraagt de rechter om Columbus de komende vijf jaar te verbieden letselschadezaken tegen Unigarant te behandelen, meldt RTV Drenthe
Volgens Unigarant tekent zich al langere tijd een patroon af van manipuleren, achterhouden van informatie en opkloppen van kosten door Columbus. “Het is niet bezig met het vooropstellen van de belangen van het slachtoffer”, zegt Martijn Lauxtermann, de advocaat van Unigarant, tijdens de zitting. Het is de eerste keer dat de verzekeraar een belangenbehartiger buiten de deur zet. En die beslissing is volgens een medewerker van Unigarant niet lichtzinnig genomen.
Het bedrijf heeft een tijdlang meerdere dossier van Columbus onder de loep genomen. Kwetsbare letselslachtoffers kunnen door de overeenkomst die zij met Columbus sluiten niet zomaar overstappen naar een ander letselschadebedrijf en zitten in de tang van dit bureau, vindt Unigarant. De verzekeraar mag vervolgens geen rechtstreeks contact opnemen met het slachtoffer en moet uitbetalen op een kantoorrekening van Columbus.
Geen onderbouwing
Daarnaast rekent de belangenbehartiger tarieven vanaf 305 euro per uur, die volgens Unigarant tijdens de behandeling kunnen worden verhoogd. Buiten het slachtoffer om, blijkt volgens Unigarant uit hun onderzoek. “De kosten worden door Columbus verrekend met voorschotten die voor slachtoffers zijn bestemd.”Deze werkwijze is volgens de verzekeraar onrechtmatig, oneerlijk, niet in het belang van slachtoffers en ook niet gebruikelijk op de markt. Columbus levert daarnaast vaak weinig tot geen medische en schade-technische onderbouwing op de kostennota’s. Of vervalsen zelfs deze onderbouwing, stelt de verzekeraar.
De betrokken medewerkers van Columbus zijn volgens Unigarant niet juridisch geschoold en beschikken niet over specifieke expertise. Dit blijkt onder meer uit hun LinkedIn profielen, licht Lauxtermann toe. De verzekeraar wil niet meer samenwerken met Bas Hooiveld en Will Koops, de beide locatiedirecteuren.
Hooiveld reageert verrast op deze aantijgingen. “Ik behandel al bijna 20 jaar letselschadezaken”, zegt Hooiveld tegen de rechter.. Het is voor hem een grote verrassing dat hij op een zitting moet verschijnen. Volgens hem heeft Unigarant hem nooit op deze vermeende misstanden aangesproken.
Hooiveld lepelt enkele dossiers op waaruit moet blijken dat zaken juist door het handelen van Columbus correct en naar volle tevredenheid zijn afgehandeld. Het is juist Unigarant die, volgens Hooiveld, de veroorzaker is van vertragingen.
Unigarant heeft Columbus in december schriftelijk laten weten dat er een einde komt aan de samenwerking. “Hier is nooit op gereageerd”, zegt Lauxtermann. Er liggen nog 35 dossiers bij Unigarant waarin Columbus actief is. De verzekeraar eist dat het letselschadebedrijf die dossiers volledig overdraagt. Gijs Verkruisen, advocaat van Columbus, zegt dat de beschuldigingen van Unigarant niet zijn onderbouwd.
Stijging malafide bureaus
Unigarant zegt niet de enige verzekeraar te zijn die de handen aftrekt van Columbus.
Letselschadebedrijven liggen al een langere tijd onder het vuur, haalt Lauxtermann aan op zitting. De
.
De rechter doet over vier weken uitspraak.