NVWA onderzoekt bakfietsen van Babboe na verhalen over gebroken frames

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar het Nederlandse fietsfabrikant Babboe. De toezichthouder bevestigt dat er signalen zijn dat de bakfietsen van de fabrikant niet veilig zijn en spreekt van een omvangrijke, ernstige zaak zoals meldden diverse media waaronder RTL Nieuws  en NOS, . Volgens RTL Nieuws breken bakfietsen van dit merk “met grote regelmaat” en levert dat risico’s op voor “vaders, moeders en kinderen in de bak”.

De personeelsleden die RTL Nieuws sprak, herkennen allemaal de klachten van de gebroken frames en zeggen te vrezen voor ongelukken. Ex-medewerkers, die er recent nog werkten, beschrijven dat bakfietsen met kapotte frames met grote regelmaat binnenkomen in de werkplaats van Babboe in Amersfoort. Ruim drie jaar geleden hield het bedrijf al eens een beperkte terugroepactie, maar de aanpassingen die daarna zijn verricht, zouden het breken en scheuren van frames niet hebben verholpen. 

Directeur Pippa Wibberley van Babboe zegt tegen RTL Nieuws dat ze zich niet herkent in het geschetste beeld. In twee jaar tijd zouden volgens het bedrijf minder dan 20 meldingen binnengekomen over het model Curve, op ruim 50.000 verkochte fietsen. “Wij hebben deze klachten onderzocht en opgelost”, zegt Pippa Wibberley, directeur van Babboe. “Gezien het zeer lage aantal fietsen en de aard van de klachten die ook zijn opgelost, hebben wij in overeenstemming met de richtlijnen besloten, geen melding te maken bij de autoriteiten.”

. In 2019 riep het bedrijf de Babboe City, een ander model, terug, omdat er mogelijk een fabricagefout in het frame zat. Daardoor zou het frame kunnen doorzakken. Volgens RTL Nieuws breken ook nieuwere fietsen van dit model echter nog altijd doormidden.. In 2019 werden vijfhonderd stuks teruggeroepen wegens haarscheurtjes.

De NVWA laat weten het onderzoek naar de veiligheid van het fietsenmerk bijna te hebben afgerond. “We verwachten op zeer korte termijn consumenten duidelijkheid te kunnen bieden.  Gezien de omvang, ernst en mogelijke implicaties vraagt dit om zorgvuldigheid”, zegt een woordvoerder.