De Duitse schadeverzekeringssector staat voor de slechtste verzekeringstechnische resultaten van de afgelopen tijd. Fitch Ratings voorspelt een netto combined ratio van 99% voor zowel 2023 als 2024, de hoogste sinds de zware schadejaren van 2013 en 2002. Maar onze vooruitzichten voor de sector blijven neutraal door de afnemende schade-inflatie, stijgende premies en betere rendementen op vastrentende beleggingen.
Onze prognose is voornamelijk het gevolg van schade-inflatie en hoge herverzekeringskosten, terwijl de vorige hoge ratio’s het gevolg waren van buitengewone natuurrampen (zware overstromingen in beide jaren en zware hagelstormen in 2013). Ter vergelijking: Het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV schatte onlangs dat de bruto combined ratio voor 2023 98% zou zijn, met een bijzonder hoge bruto combined ratio van 110% voor autoverzekeringen. “Wij voorspellen een netto combined ratio van 107% voor autoverzekeringen in 2023, de zwakste sinds 2011”, aldus Fitch Ratings
De winstgevendheid van motorrijtuigenverzekeringen is verzwakt door de hoge schade-inflatie sinds 2022 en de verharding van de wereldwijde herverzekeringsmarkt. De winstgevendheid staat ook onder druk door de inzet van overwinsten uit 2020 en 2021 (toen Covid-beperkingen de rijactiviteit en schadeclaims beperkten) om zeer concurrerende premies aan te bieden om klanten aan te trekken en te behouden. “
“We verwachten echter dat de premies voor motorrijtuigen en andere Duitse schadeverzekeringen in 2024 zullen stijgen om de impact van de schade-inflatie en hogere herverzekeringskosten beter te weerspiegelen. Dit ondersteunt de neutrale sectorprognose voor 2024 die we eind 2023 hebben gepubliceerd en onze prognose van een iets betere netto gecombineerde ratio van 104% voor Duitse motorrijtuigenverzekeringen in 2024, hoewel de tariefstijgingen in Duitsland waarschijnlijk niet zo sterk zullen zijn als in sommige andere Europese schadeverzekeringsmarkten”, licht het ratingbureau toe.
De Duitse natuurrampschades waren in 2023 onopvallend, maar Fitch heeft zijn basisniveau voor normale natuurrampschades verhoogd van 3 miljard euro naar 5 miljard euro. Dit weerspiegelt de onderliggende trend van frequentere en ernstigere schadegebeurtenissen als gevolg van klimaatverandering, in combinatie met hogere herbouw- en reparatiekosten voor onroerend goed en hogere reparatiekosten voor voertuigen. De Baupreisindex für Wohngebäude, die de kosten voor het bouwen van huizen bijhoudt, is sinds 2019 met 37% gestegen en verwacht wordt dat de reparatiekosten voor motorvoertuigen met wel 50% zijn gestegen.
Ftich: “Begin 2024 waren er overstromingen in Nedersaksen en andere regio’s, maar we verwachten niet dat dit de technische resultaten van verzekeraars wezenlijk zal beïnvloeden, aangezien de brutoschades waarschijnlijk minder dan 500 miljoen euro zullen bedragen. Het is echter mogelijk dat we onze visie herzien naarmate het beeld duidelijker wordt.
Voor meer analyses, zie Fitch’s German non-life sector outlook report or our recent German-language webinar, which is available on demand by clicking here
