Stormen en overstromingen veroorzaakt door hevige regen veroorzaken regelmatig ernstige schade aan gebouwen en auto’s. De grootste schade in 2023 werd veroorzaakt door zomerstormen in augustus. Extreme weersomstandigheden zoals stormen, hagel en overstromingen als gevolg van zware regenval hebben dit jaar voor grote schade gezorgd.
“De verzekerde schade aan huizen, huishoudelijke inboedels, bedrijven en motorvoertuigen zal in 2023 naar verwachting met 900 miljoen euro zijn gestegen tot 4,9 miljard euro in vergelijking met het voorgaande jaar”, zegt Jörg Asmussen, algemeen directeur van de Algemene Vereniging van de Duitse Verzekeringen. Industrie (GDV). “Helaas zijn ze vrij stabiel op het hoge niveau van het langetermijngemiddelde van 4,9 miljard euro.”
Volgens de huidige natuurrampenbalans van de GDV vertegenwoordigde de propertyverzekering een schade van 3,6 miljard euro: 2,7 miljard euro voor schade veroorzaakt door stormen en hagel en 900 miljoen euro voor andere natuurlijke gevaren zoals overstromingen als gevolg van zware regenval. Het schadesaldo ligt hier iets onder het gemiddelde. Voor autoverzekeraars was 2023 echter bovengemiddeld met zo’n 465.000 claims voor een totaalbedrag van 1,3 miljard euro. Het langetermijngemiddelde bedraagt hier 1,1 miljard euro.
In 2023 was er grotendeels geen grote schade door winter- en herfststormen. In de zomer was het beeld compleet anders: alleen al in augustus zorgden zware stormen voor een verzekerde schade van 1,5 miljard euro, bijna een derde van de totale schade. Propertyverzekeraars werden getroffen door 950 miljoen euro en autoverzekeraars door 550 miljoen euro. De stormen “Kay” en “Lambert” hadden in juni al ernstige schade aangericht ter waarde van 740 miljoen euro. Hiervan ging 390 miljoen euro naar de eigendomsverzekeringen en de overige 350 miljoen euro naar autoverzekeraars.
Bescherming tegen natuurlijke gevaren
Met een ‘Elementarschadenversicherung’ kunnen bezitters van vastgoed zich verzekeren tegen andere natuurlijke gevaren, zoals overstromingen veroorzaakt door zware regenval. “Veel van hen zijn zich niet bewust van de natuurlijke gevaren die hun huizen bedreigen. Ze zien dus af van deze existentiële zekerheid, ook al wordt er voldoende verzekeringsdekking geboden”, zegt Asmussen.
Deze verzekeringsdekking zou in de toekomst echter duurder kunnen worden als gevolg van de klimaatverandering en een gebrek aan aanpassing aan de gevolgen van het klimaat. Volgens voorlopige cijfers is nu 54% van de woongebouwen verzekerd tegen andere natuurlijke gevaren. Tegen deze achtergrond worden preventie en aanpassing aan klimaateffecten steeds belangrijker vanuit het perspectief van de verzekeringssector. Zij helpen ervoor te zorgen dat schade als gevolg van natuurrampen en daarmee de verzekeringspremies financieel niet uit de hand lopen. “Op veel plaatsen worden dingen gepland en gebouwd alsof klimaatverandering en de gevolgen ervan niet zouden bestaan”, zegt Asmussen.
“We moeten daarom de aanpassing aan de klimaatverandering verankeren in bouwvoorschriften, minder oppervlakteafdichting en bouwverboden in overstromingsgebieden.” Om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen, hebben de verzekeraars een totaalconcept ontwikkeld dat drie kernelementen omvat: bindende stappen om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering, particuliere verzekeringsbescherming voor huiseigenaren en overheidsvoorzieningen in het geval van een grote catastrofale gebeurtenis.