S&P Global Ratings Report: Veerkrachtige vooruitzichten voor Europese verzekeraars ondanks investeringsuitdagingen


In een recent rapport van S&P Global Ratings beschrijven Europese verzekeraars een uitdagend landschap dat wordt gekenmerkt door snel stijgende rentetarieven in 2022, wat resulteert in aanzienlijke ongerealiseerde verliezen op vastrentende beleggingen van meer dan €500 miljard. Desondanks blijft de verzekeringssector veerkrachtig en vertoont zij een langzame maar stevige weg naar herstel.

Het rapport wijst op de aanzienlijke impact van de stijgende rente, die leidt tot negatieve rendementen met dubbele cijfers op beleggingen, vooral in high-quality fixed-income assets. S&P Global Ratings gaat echter uit van een geleidelijk herstel, waarbij het naar verwachting tien jaar of langer zal duren voordat dergelijke beleggingen weer op niveau zijn.

Het rapport maant tot voorzichtigheid met betrekking tot illiquide beleggingen, onroerend goed, private equity en private debt, die verzekeraars hebben toegevoegd tijdens de periode van lagere voor langere rendementen. Er wordt echter opgemerkt dat gedwongen verkoop van activa als gevolg van hypothetische scenario’s of rampzalige gebeurtenissen niet wordt voorzien.

Europese verzekeraars behouden een belangrijke kracht in hun kapitaaloverschot, dat een buffer biedt boven de minimumvereisten voor kapitaaltoereikendheid om de huidige ratings te ondersteunen. Hoewel de waarde van beleggingen het kapitaaloverschot in 2022 met ongeveer € 30 miljard heeft aangetast, verwacht S&P Global Ratings een geleidelijk herstel.

Ondanks de uitdagingen zullen schadeverzekeraars naar verwachting robuust presteren, waarbij veel verzekeraars hun premies zullen verhogen om de inflatie te compenseren. Herverzekeraars zullen naar verwachting profiteren van een harde markt en zullen vernieuwingen blijven doorvoeren met aanzienlijke premieverhogingen. Levensverzekeraars ondervinden concurrentie van banken die aantrekkelijke depositotarieven bieden, wat mogelijk van invloed is op de groei van nieuwe productie.Het rapport suggereert echter dat het onwaarschijnlijk is dat deze concurrentie een materieel effect zal hebben op de bestaande portefeuille, gezien de daling van de marktwaarde bij afkopen en de aanwezigheid van belastingvoordelen en eindbonustarieven.Ondanks de concurrentie van banken is er geen verwachting van een significante stijging van de opzegratio’s in 2024. Er wordt aangenomen dat de structurele verschillen tussen de bank- en verzekeringssector zullen blijven bestaan, waardoor een grote “Insurance Run” wordt voorkomen