Duitse NARIM bekritiseert D&O-visie verzekeraarsorganisatie GDV

De GVNW (Gesamtverband der vericherungsnehmenden Witschaft), het Duitse equivalent voor de NARIM, heeft geen begrip van het pleidooi van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV voor aanhoudend hoge D&O-premies vanwege de te verwachten hoge schadelast in dit segment, zo wordt duidelijk  uit een recent gepubliceerde persreactie.

“Na een goede tweejarige fase van verharding van de markt, zien we sinds begin dit jaar een duidelijke afname van de vraag naar premieverhogingen en een duidelijke stabilisatie van verzekerde bedragen en voorwaarden. Dit zal sommige verzekeraars misschien niet bevallen, maar het laat alleen maar zien dat de wetten van de markt werken.

Geruchtmakende waarschuwingen voor stijgende claims bij D&O verzekeringen als gevolg van een toename van bedrijfsinsolventies   en toenemende compliance-eisen met het (transparante) doel om een hernieuwde prijsdaling tegen te gaan. zijn volledig ongegrond. De huidige schadestatistieken van het  GDV spreken duidelijke taal en zijn dus duidelijk in tegenspraak met de bijbehorende waarschuwingen.  Stabiele schaderatio’s van iets meer dan 40% laten zien dat de D&O-sector voor veel aanbieders een zeer aantrekkelijk marktsegment blijft.

Het is eveneens een gegeven dat het risicolandschap voor bestuurders momenteel snel verandert, onder andere door toenemende compliance-eisen. Het risico op managementfouten kan ook groter zijn dan normaal, vooral bij het implementeren van nieuwe wetten. Het is echter evenzeer waar dat, gezien de (terecht) grote media-aandacht voor het onderwerp van bestuurdersaansprakelijkheid, het bewustzijn of beter gezegd het ‘bewustzijn’ van bestuurders van dit risico nog nooit zo hoog is geweest als vandaag. Bovendien weten managers al lang dat een D&O verzekering geen gemoedsrust of wondermiddel is.

Hoewel het aantal bedrijfsfaillissementen momenteel toeneemt – beginnend vanaf een historisch laag niveau – is dit geen geschikte indicator voor een aanhoudende stijging van de schadelast in het D&O-segment, maar slechts een eenmalig inhaaleffect van de  tegengestelde trend tijdens de pandemie. Voor een aanhoudende stijging van het aantal insolventies terug naar het niveau van 5 of 10 jaar geleden, zijn er tot op heden geen geldige aanwijzingen.

 Dat  D&O verzekeringen een zeer volatiel segment vormt voor de verzekeringssector in termen van inkomsten, is geen nieuw gegeven. En als de schadequote voor een derde van de verzekeraars op de lange termijn boven de 70% ligt, dan betekent dit ook dat voor twee derde van de aanbieders de sector de afgelopen jaren (sinds 2016) extreem winstgevend is gebleken met in sommige gevallen een schadequote van ruim onder de 40%. Het feit dat enkele belangrijke aanbieders van D&O-polissen geen lid zijn van de (GDV) en dat hun sectorresultaten daarom niet zijn opgenomen in de verenigingsstatistieken – ook tot spijt van de GVNW – vermindert de informatieve waarde van een huidige of toekomstige GDV-statistiek.”