De schadecijfers door natuurrampen voor de eerste zes maanden liggen iets onder het gemiddelde. Er waren dit keer geen grote winterstormen, maar wel twee verwoestende stormen in juni.Stormen, hagel, blikseminslag en overstromingen hebben in de eerste helft van 2023 voor 1,9 miljard euro aan verzekerde schade veroorzaakt. Hiervan was 1,4 miljard euro voor schade aan huizen, inboedel, commerciële en industriële bedrijven en nog eens 500 miljoen euro voor autoverzekeringen. Dit blijkt uit de huidige halfjaarlijkse balans van de Duitse Vereniging van Verzekeraars (GDV).
“Ondanks de stormen van de afgelopen weken kijken we naar een halfjaar met iets benedengemiddelde schades, vooral omdat er aan het begin van het jaar geen grote winterstormen waren”, zegt GDV Chief Executive Jörg Asmussen. In 2022 bedroegen de schade-uitgaven 4,3 miljard euro, iets boven het langetermijngemiddelde van 4,2 miljard euro.
De stormen ‘Lambert’ en ‘Kay die in juni voor ongeveer 740 miljoen euro schade veroorzaakten, hadden de grootste impact in de eerste zes maanden. Hiervan betaalden propertyverzekeraars ongeveer 250 miljoen euro voor storm- en hagelschade en ongeveer 140 miljoen euro voor andere natuurrampen zoals zware regenval en overstromingen. Motorrijtuigenverzekeraars waren goed voor ongeveer 350 miljoen euro van de totale schadelast.
Minder dan gemiddelde schadelast verwacht in 2023
GDV verwacht ook iets minder dan gemiddelde schadelast door natuurrampen voor het hele jaar. “Voor 2023 verwachten we een schadebedrag van ongeveer 4 miljard euro. Voorwaarde hiervoor is dat de stormen binnen de perken blijven en er geen grote herfst- en winterstormen voorkomen”, aldus Asmussen. Ondanks de verwachte matige schadelast dit jaar, mogen preventie en aanpassing aan klimaateffecten niet worden verwaarloosd. “We moeten ons voorbereiden op klimaateffecten met steeds meer weersextremen. De aanpassing van de bouwwetgeving, minder bodemafdekking en een bouwverbod in overstromingsgebieden moeten snel worden geïmplementeerd.”
Slechts de helft van de gebouwen verzekerd
Met het oog op de toenemende weersextremen wordt het steeds belangrijker om een verzekering af te sluiten tegen natuurrampen. Tot nu toe is slechts ongeveer de helft van de gebouwen voldoende verzekerd tegen alle natuurgevaren – dus ook tegen overstromingen door hevige regenval. GDV biedt de ‘Natuurgevarencheck’ aan om het eigen risico in te schatten. Eigenaren en huurders kunnen het online platform gebruiken om uit te zoeken welke schade stormen in het verleden hebben veroorzaakt in hun woonplaats. De ‘Flood Check’ geeft ook informatie over het risico op rivieroverstromingen en zware regenval.