GlobalData: Top 20 APAC-verzekeraars behouden momentum met 8,2% gemiddelde premiegroei te midden van COVID-19 impact in 2022


De top 20 verzekeraars in Azië-Pacific (APAC) behouden hun momentum in 2022, profiterend van het toegenomen verzekeringsbewustzijn na de COVID-19 pandemie en een economische opleving in de meeste markten. Als gevolg daarvan groeide hun gemiddelde verdiende premie met 8,2%, terwijl ze een marginale stijging van 0,7% in de totale omzet ondervonden, onthult data- en analysebedrijf GlobalData.

Murthy Grandhi, Company Profiles Analyst bij GlobalData, licht toe: “In 2022 kwamen de roadblocks voor verzekeraars in de vorm van de implementatie van IFRS 9 en regelgeving voor risicogebaseerd kapitaal, de vertaling van ESG/net zero-factoren naar beleggingsbenaderingen en het opzetten van levensvatbare hedgingstrategieën in het licht van hoge kosten en beperkte toegang tot hedginginstrumenten. Maar ze zijn er goed doorheen gekomen.”

Van de top 20 rapporteerden 15 verzekeraars een jaar-op-jaar (YOY) groei in verdiende premies in 2022, met als uitschieters Dai-ichi Life, T&D Holdings en Hanwha Life Insurance. Dai-ichi Life realiseerde een groei  van 17,6% in premie-inkomsten, wat kan worden toegeschreven aan de toename in terugnames van polisreserves als gevolg van herverzekeringstransacties gericht op het verminderen van marktrisico’s.

 T&D Holdings boekte stijgende inkomsten uit verzekeringspremies van Taiyo Life, Daido Life en T&D Financial Life met respectievelijk 7,6%, 0,3% en 94,7%, in combinatie met positieve beleggingsopbrengsten, stuwden de inkomsten van T&D Holdings met 11,5%.De omzet van Hanwha Life Insurance steeg met 21,4% dankzij een groei van het premie-inkomen met 26,3% dankzij een stijging van de premies voor algemene bescherming en een gunstig beleggingsrendement.

Grootste verliezers

Japan Post Insurance en AIA Group zagen hun verdiende premies licht dalen met respectievelijk 1,6% en 1,5%, wat leidde tot een algehele daling van de inkomsten. De daling van zowel verzekeringspremies als beleggingsopbrengsten bij Japan Post Insurance droeg bij aan een omzetdaling van 3,9%. Het totale gewogen premie-inkomen van AIA Group daalde ook met 1,9%, voornamelijk door een daling van 5,9% in premies uit de Thailand markt.

Grandhi concludeert: “Post-COVID-19, klanten zijn op zoek naar verbeterde zorgdekking en verwachten meer van verzekeraars in de APAC regio. Als reactie hierop verschuiven verzekeraars hun focus naar op bescherming gerichte aanbiedingen en investeren ze in gezondheidszorg, klinieken, ziekenhuizen en externe beheerders. Het opbouwen van uitgebreide ecosystemen en samenwerkingsverbanden in de gezondheidszorg is cruciaal voor toekomstig succes.

“Tegelijkertijd richten verzekeraars zich op digitale transformatie, waarbij ze middelen inzetten om de digitale mogelijkheden in distributiekanalen te verbeteren en de back-end activiteiten te stroomlijnen door middel van automatisering. Deze strategische verschuiving komt tegemoet aan de toenemende verwachtingen van klanten voor snellere en toegankelijke diensten, vergelijkbaar met digitaal geavanceerde diensten in andere sectoren.

“Niettemin is het van cruciaal belang om de effecten van het huidige renteklimaat op de kapitaalmarkten aan te pakken. Na een langdurige periode van lage rentes worden verzekeraars nu geconfronteerd met mogelijke gevolgen van renteverhogingen en macro-economische onzekerheden. Deze overwegingen zijn van invloed op productontwerp en kapitaalallocatie. De eerste helft van 2022 werd gekenmerkt door onverwachte uitdagingen, met negatieve rendementen op de aandelen- en vastrentende markten en een aanzienlijke waardedaling van de valuta ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Ondanks deze problemen blijft de Aziatisch-Pacifische verzekeringsmarkt wereldwijd aantrekkelijk.”