Directies in het Verenigd Koninkrijk geven aan dat de crisis rond de kosten van levensonderhoud wordt gezien als het grootste risico voor hun succesvolle bedrijfsvoering, op de voet gevolgd door een reeks personeelsgerelateerde problemen, waaronder een gebrek aan geschoold talent, het behouden van werknemers en de kosten van salarissen, wat de concurrerende arbeidsmarkt weerspiegelt ondanks de bredere economische tegenwind.Hoewel de materiaalkosten de afgelopen 12 maanden zijn blijven stijgen, is dit risico teruggevallen van de eerste plaats in 2022.Risico’s met betrekking tot schulden, betalingsachterstand en fraude komen allemaal voor het eerst voor in de top tien. Dat zijn enkele uitkomsten uit de jaarlijkse Gallagher Business Risk Index
Op de specifieke vraag waarom de crisis rond de kosten van levensonderhoud hun grootste risicofactor is, waren de belangrijkste beïnvloedende factoren de huidige inflatieproblemen (aangehaald door 53% van de getroffen bedrijven), stijgingen in de energiekosten (38%) en meer in het algemeen uitdagende economische omstandigheden (33%).In 2022 waren de materiaalkosten het grootste risico. Hoewel dit nog steeds een risico is dat door veel bedrijven wordt genoemd, is het afgenomen in vergelijking met andere factoren die aanzienlijk hoger op de ranglijst zijn komen te staan.
Veel van de risico’s die door de leiding van bedrijven worden genoemd, zijn vooral gericht op personeelskwesties en weerspiegelen de bezorgdheid over hun personeelsbestand, waarbij de loonkosten, het gebrek aan geschoold talent en het behoud van werknemers allemaal in de top vijf staan.Salariskosten komen op de tweede plaats en werden genoemd door 19% van de respondenten. Dit weerspiegelt de lastige balans tussen het runnen van een winstgevend bedrijf en het eerlijk zorgen voor werknemers wanneer rekeningen en goederen duurder worden. Een op de drie (34%) noemt de inflatie direct als reden voor deze zorg, terwijl een vergelijkbaar aantal aaangeeft dat het meer in het algemeen te maken had met de algemene kosten van levensonderhoud (31%).
Het gebrek aan geschoold talent is een groot probleem voor veel bedrijven in het Verenigd Koninkrijk: één op de vijf (18%) gaf aan dat dit een van de drie grootste risico’s was voor succesvol zakendoen. Op de vraag wat hun mening over het gebrek aan geschoold talent beïnvloedt, antwoordde 30% van de bedrijven dat het te wijten was aan de veranderende houding van de werknemers, 17% zegt dat ze een toename hadden gezien van het aantal mensen dat van baan veranderde en 19% wees op de langetermijnimpact van COVID op de werkvloer.
Sinds de pandemie is het machtsevenwicht tussen werkgevers en werknemers subtiel veranderd en zijn er nieuwe concepten ontstaan zoals ‘burn-out’ en ‘quiet quitting’, personeel dat alleen de primaire verantwoordelijkheden uitvoert’, hoewel dit kan omslaan als de economische instabiliteit aanhoudt. Het aanverwante probleem van het behouden van werknemers is ook een groot probleem voor werkgevers in het Verenigd Koninkrijk (18% van de bedrijven gaf aan dat dit een top drie risico was), met inflatie (26%), toegenomen concurrentie voor werknemers (23%), plus veranderende attitudes (27%) als belangrijke beïnvloedende factoren. Het behouden van werknemers is de afgelopen jaren een steeds groter probleem geworden en het personeelsverloop ligt gemiddeld op 35% voor bedrijven in het Verenigd Koninkrijk, wat een tijdrovend en kostbaar probleem blijkt te zijn bedrijven.
“ Als we kijken naar de nieuwe risico’s die in de top tien terecht zijn gekomen, zien we een duidelijke verschuiving van 2022 naar 2022, met zaken als schulden, fraude en betalingsachterstanden. Schulden en betalingsachterstanden zijn een groot probleem voor elk bedrijf en leiders maken zich terecht zorgen, want in mei steeg het aantal bedrijfsfaillissementen in Engeland en Wales met 40% tot het hoogste niveau sinds het begin van de maandelijkse metingen, met de bouw en de detailhandel als de zwaarst getroffen sectoren
Fraude, dat helemaal niet voorkwam in de top tien van risico’s van 2022, is ook terecht een punt van toenemende zorg, omdat bekend is dat in tijden van economische stress fraude toeneemt omdat fraudeurs proberen te profiteren van zorgen over de financiën.Vóór de pandemie rangschikten organisaties concurrentie binnen hun sector als hun grootste risico, gekozen door 16% van de directies. Tegenwoordig staat dit risico echter pas op de vijfde plaats, ingehaald door dringender problemen die worden veroorzaakt door het economische klimaat.
Tabel 1: Top 10 risico’s geïdentificeerd door Britse bedrijven in 2022 en 2023
Rangschikking 2022 2023 % bedrijven zegt dat dit een van de drie grootste risico’s is
1 Materiaalkosten Kosten van levensonderhoud crisis 21
2 Behoud van werknemers Salariskosten 19
3 Cashflow Gebrek aan geschoold talent 18
4 Loonkosten Materiaalkosten 18
5 Concurrentie binnen de sector Behoud van werknemers 18
6 Tekortkomingen in de toeleveringsketen Cybercriminaliteit 16
7 Cybercriminaliteit Betalingsachterstand 13
8 Gebrek aan geschoold talent Storingen in de toeleveringsketen 10
9 Datalekken Schuld 9
10 Transportkosten Fraude 9
*Aan 1.000 bedrijfsleiders werd gevraagd om de huidige grootste risico’s voor hun organisatie te selecteren – dit is het percentage dat elke risicofactor heeft geselecteerd.
Sources
1 remote.com/remote-workforce-report
2 www.gov.uk/government/statistics/monthly-insolvency-statistics-may-2023
In een reactie op de uitkomsten zegt Neil Hodgson, Managing Director of Risk Management bij Gallagher: “Britse bedrijfsleiders worden geconfronteerd met uitdagende en veranderlijke risico’s voor succesvol zakendoen. De crisis rond de kosten van levensonderhoud vertoont momenteel weinig vertraging en voor veel bedrijven zal dit een domino-effect hebben op de verkoop en ook hun werknemers persoonlijk beïnvloeden. Als het gaat om zaken als schulden, betalingsachterstanden en fraude, kunnen bedrijven zichzelf beschermen tegen dit soort financiële risico’s door een verzekering te overwegen die hun bedrijf helpt te beschermen tegen de gevolgen van het uitkristalliseren hiervan. Er zijn veel stappen, waaronder preventieve risicomanagementmaatregelen, die bedrijven kunnen nemen om weerbaarder te worden tegen het lastige economische klimaat en leiders zouden met hun verzekeringsmakelaar moeten praten om hen te helpen begrijpen welke opties er voor hen beschikbaar zijn.”