Cijfers EU: Kans op een dodelijk verkeersongeval het grootst in voormalige Oostbloklanden; veiligste wegen in Scandinavië en IJsland

Vorig jaar stierven er ongeveer 20.600 mensen op de weg in de hele Europese Unie, inclusief Noorwegen, Zwitserland, Liechtenstein en IJsland, zo blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. Dat is 3% minder dan in 2021. De stijging zou onder andere komen doordat mensen meer gingen rijden en reizen na de coronapandemie, waaronder een daling van 17% tussen 2019 en 2020). In 2019 lag het aantal verkeersboden in deze landen 2.000 hoger.

Uit de EU-statistieken blijkt dat er in de gehele EU gemiddeld 46 mensen per miljoen inwoners stierven. Uit dezelfde cijfers blijkt dat Scandinavië verreweg de veiligste regio van Europa is om met de auto op vakantie te gaan. Het aantal verkeersdoden is aanzienlijk lager dan gemiddeld in Finland, Denemarken, IJsland, Noorwegen en Zweden. In Zweden waren er bijvoorbeeld 21 doden per miljoen inwoners.

In Nederland stierven gemiddeld 35 mensen per miljoen inwoners in het verkeer. Daarmee scoort Nederland beter dan vakantielanden als Italië (53), Frankrijk (49), België (52) en Griekenland (58). In Roemenïe heb je de grootste kans op een dodelijk verkeersongeval. Daar stierven 86 mensen per miljoen inwoners. En we blijven nog even in Oost-Europa, want ook in Bulgarije en Kroatië is de kans op een dodelijk ongeval groot. Zo stierven er in Bulgarije 78 mensen per miljoen inwoners en in Kroatië 71 mensen per miljoen inwoners.

Volgens de EU vindt meer dan de helft (52%) van alle ongevallen met dodelijke afloop plaats op provinciale wegen. In steden rijden is iets veiliger met 39% van de dodelijke ongevallen. Het beste kun je op de snelweg rijden. Slechts 9% van de dodelijke verkeersongevallen vindt hier plaats.  Drie van de vier verkeersdoden (78%) vielen bij mannen. Inzittenden van auto’s (bestuurders en passagiers) waren goed voor 45% van alle verkeersdoden, terwijl voetgangers 18%, gebruikers van gemotoriseerde tweewielers (motorfietsen en bromfietsen) 19% en fietsers 9% van alle verkeersdoden voor hun rekening namen.

Binnen stedelijke gebieden is het patroon echter heel anders, met kwetsbare weggebruikers (voetgangers, fietsers en gebruikers van gemotoriseerde tweewielers) die iets minder dan 70% van het totale aantal verkeersdoden vertegenwoordigen. Dodelijke verkeersslachtoffers in stedelijke gebieden vallen vooral bij ongevallen met auto’s en vrachtwagens en onderstrepen dus de noodzaak om kwetsbare weggebruikers beter te beschermen.

Hoewel het toegenomen aandeel van de fiets in de mobiliteitsmix in veel lidstaten zeer welkom is, is de trend van het aantal fietsers dat omkomt op EU-wegen reden tot ernstige bezorgdheid.  Dit is de enige groep weggebruikers waarbij het aantal verkeersdoden de afgelopen tien jaar niet significant is gedaald, wat met name te wijten is aan een aanhoudend gebrek aan goed uitgeruste infrastructuur. Voorlopige cijfers uit Frankrijk laten bijvoorbeeld zien dat het aantal dodelijke fietsers in 2022 met 30% zal zijn gestegen ten opzichte van 2019.

Top vijf gevaarlijkste vakantielanden voor het verkeer

1. Roemenië 86 doden per miljoen inwoners
2. Bulgarije 78
3. Kroatië 71
4. Portugal 63
5. Letland 60

Top vijf veiligste vakantielanden voor het verkeer

1. Zweden 21 doden per miljoen inwoners
2. Noorwegen 23
3. IJsland 24
4. Denemarken 26
5. Zwitserland 31

Bron: Europese Unie