De Nederlandse pensioenhervorming om alle bedrijfspensioenregelingen tegen 2028 DC (defined-contribution) te maken, zal een aanzienlijke groeikans bieden voor Nederlandse levensverzekeraars, zegt Fitch Ratings. De hervorming, die op 30 mei door de senatoren is goedgekeurd, zal leiden tot het einde van de opbouw van toegezegd-pensioenregelingen, waarbij toegezegd-pensioenregelingen worden omgezet naar DC of worden afgebouwd, en toekomstige pensioenopbouw alleen nog maar DC zal zijn.
Zelfs als meer dan de helft van de regelingen overschakelt op DC, zoals in 2021 werd gesuggereerd in een onderzoek van De Nederlandsche Bank in aanloop naar de hervorming, verwacht Fitch dat het volume van DB-verplichtingen die worden afgebouwd aanzienlijk zal zijn. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een toename van de vraag naar de overdracht van pensioenrisico’s naar verzekeraars, omdat de sponsors van deze regelingen het bijbehorende beleggings- en langlevenrisico van zich af willen schuiven. De markt voor de overdracht van pensioenrisico’s is al een groeiende bron van activiteiten met hoge marges voor verzekeraars en de stimulans na de hervorming zou aanzienlijk kunnen zijn.
Fitch schat de totale activa in Nederlandse DB-regelingen voor bedrijven op ongeveer 300 miljard euro. Dit is al de primaire markt voor de overdracht van pensioenrisico’s naar verzekeraars en we verwachten dat de hervorming meer overdrachten zal stimuleren, omdat regelingen moeten worden afgebouwd en werkgevers zich meer gaan richten op het aanbieden van DC-pensioenregelingen. De markt zal echter worden beperkt door de capaciteit van de verzekeringssector om te voldoen aan een potentieel grote toename van de vraag naar overdrachten. De wettelijke kapitaalvereisten in verband met DB-pensioenrisico’s zijn hoog en overdrachten kunnen alleen worden geaccepteerd door verzekeraars met de nodige kapitaalmiddelen of de bereidheid en het vermogen om nieuw kapitaal aan te trekken.
Naast de DB-regelingen voor bedrijven zal de pensioenhervorming ook betrekking hebben op ongeveer 1,4 biljoen euro aan activa in DB-regelingen voor de industrie. Deze kunnen bijdragen aan de vraag naar risico-overdracht aan verzekeraars wanneer ze worden afgebouwd, maar we verwachten dat de impact beperkt zal zijn omdat ze worden beheerd op sectorniveau, waar de druk om risico’s over te dragen doorgaans minder groot is dan bij individuele bedrijven. De overgang naar DC zal ook leiden tot een grotere instroom in door verzekeraars beheerde DC-vehikels, zoals algemene pensioenfondsen en premiepensioeninstellingen, waardoor het beheerd vermogen (AUM) toeneemt. Dit zal de winst van verzekeraars uit op AUM gebaseerde kosten doen toenemen, maar hoewel het om een potentieel groot volume gaat, zijn de marges laag en zal de winstimpact op de middellange termijn daarom minder groot zijn dan die van de overdracht van DB-pensioenrisico’s
