Onderzoek Mercer Marsh Benefits benadrukt waarde van hogere niveaus van personeelsbeloningen: Stress is kritiek punt voor de gezondheid en het welzijn van werknemers


Bijna de helft van alle werknemers (47%) geeft aan zich gestrest te voelen in het dagelijks leven, aldus Mercer Marsh Benefits op basis van een onderzoek onder meer dan 17.500 werknemers in 16 markten over de hele wereld naar hun prioriteiten als het gaat om gezondheid en welzijn.

Volgens het rapport, ‘2023 Health on Demand’, is stress bij werknemers een kritiek punt voor het aantrekken en behouden van talent. Op de vraag welke factoren het risico op een burn-out op het werk vergroten, was de top drie: werkdruk (54%), slecht leiderschap (39%) en een ‘giftige’ cultuur (37%).

Het aanpakken van stress en burn-out bij werknemers begint met het aanpakken van de psychologische veiligheid op de werkplek, aldus Mercer Marsh Benefits. Uit het onderzoek bleek dat slechts 58% van de werknemers het ermee eens of zeer eens was dat zij zich vrij voelen om hun mening te uiten zonder angst voor negatieve gevolgen. Er is een discrepantie in wat werkgevers en werknemers denken – hoewel 88% van de bedrijven zichzelf als zorgzaam beschouwt (ze hebben een ondersteunende cultuur en omarmen de gezondheid en veiligheid van hun mensen), zegt slechts 66% van de werknemers dat hun werkgevers om hun gezondheid en welzijn geven.

Volgens Mercer Marsh Benefits geloven werknemers in financiële dienstverleners en in de bouwsector het meest dat hun werkgevers om hen geven, terwijl werknemers in de gezondheidszorg, het onderwijs en de detailhandel eerder geloven dat hun werkgevers op dit gebied tekortschieten.

Amy Laverock, global advice and solutions leader bij Mercer Marsh Benefits, verklaart: “Werknemers die zich verzorgd voelen door hun werkgever, melden vaker organisatorisch leiderschap dat zich inzet voor een gezonde cultuur. Werkgerelateerde toezeggingen zoals het integreren van welzijn in het ontwerp van banen en het ondernemen van actie op gebieden als leefbare lonen en sociale rechtvaardigheid zijn hier een belangrijk onderdeel van. Het betekent ook werknemers het vertrouwen geven dat zij zich de gezondheidszorg kunnen veroorloven die zij en hun gezinnen nodig hebben en toegang hebben tot voordelen die voor hen relevant zijn.”

Uit de enquête blijkt dat 21% van de werknemers zich zorgen maakt over de betaalbaarheid van de gezondheidszorg, waarbij vooral vrouwen (26%) en alleenstaande moeders (32%) er beduidend vaker dan mannen (18%) geen vertrouwen in hebben dat zij zich de benodigde gezondheidszorg kunnen veroorloven. “Werkgevers bevinden zich in een unieke en kritieke positie om tekorten in de gezondheidszorg aan te pakken door strategieën voor arbeidsvoorwaarden en werknemerservaring te onderzoeken die een evenwicht vinden tussen menselijke en digitale gezondheidszorg en inspelen op de verschillende behoeften van een divers personeelsbestand”, aldus Mercer Marsh Benefits.

De bevindingen tonen ook aan dat er een positieve correlatie is tussen hogere niveaus van voordelen en werknemerstevredenheid. Van de werknemers die toegang hebben tot tien of meer voordelen (zoals medische dekking, levensverzekering en geestelijke gezondheidszorgbegeleiding), zegt 82% dat ze floreren, (vergeleken met slechts 58% van degenen met toegang tot tussen één en vier traditionele voordelen), en zijn ze meer geneigd te geloven dat hun werkgever om hun gezondheid en welzijn geeft, zijn ze minder geneigd om naar een andere werkgever over te stappen en hebben ze er meer vertrouwen in dat ze zich de gezondheidszorg kunnen veroorloven die hun gezin nodig heeft.

Hervé Balzano, president of health at Mercer and global leader bij Mercer Marsh Benefits, benadrukte het belang van het aanbieden van een breed scala aan voordelen: “De afgelopen jaren zijn de gezondheid en het welzijn van werknemers onder druk komen te staan door meerdere crises – variërend van economische en geopolitieke conflicten tot de wereldwijde pandemie. Uit ons onderzoek blijkt hoe deze uitdagingen, samen met de vele drukpunten waarmee de gezondheidszorgstelsels worden geconfronteerd, aanzienlijke lacunes in de bescherming van werknemers aan het licht hebben gebracht. Dit geldt met name voor groepen zoals laagbetaalde werknemers, zorgverleners en vrouwen.”

Hij voegde eraan toe: “De bevindingen van Health on Demand tonen duidelijk aan dat werkgevers door het aanbieden van uitgebreide voordelen deze risico’s kunnen aanpakken, hun werknemers kunnen beschermen en uiteindelijk een basis kunnen leggen voor hun succes op het werk en daarbuiten.”