Een op de drie betrapte verzekeringsfraudeurs komt terecht in het Externe Verwijzingsregister

 2-2-2023

Verzekeraars  betrappen jaarlijks zo’n  12.000 mensen op het plegen van verzekeringsfraude. In ongeveer een op de drie gevallen komt de betrapte fraudeur in het externe verwijzingsregister terecht, waarin nu zo’n 18.000 mensen zijn opgenomen vertelt Roelof Visscher van het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit bij het Verbond van Verzekeraars in een artikel op de website van het Verbond. “Het aantal klanten dat uiteindelijk wordt geregistreerd is redelijk stabiel, maar in vergelijking met vier jaar terug zien we wel een toename. Dat komt onder meer doordat verzekeraars meer fraude  opsporen.”  

Privacy 

Van de 12.000 vastgestelde fraudegevallen per jaar wordt momenteel een kleine 5.000 geregistreerd in het EVR. “De overige 7.000 fraudes komen er dus niet in,” benadrukt Visscher. “Bijvoorbeeld omdat de privacybelangen van de fraudeur zwaarder wegen dan het belang van de sector om voor de fraudeur te waarschuwen via de EVR. Dat kunnen ‘first offenders’ of minderjarigen zijn.”  

Hij benadrukt dat klanten altijd bezwaar kunnen maken bij de verzekeraar. Ook kunnen ze vervolgens naar de rechter of het Kifid. Klanten worden hier actief op gewezen, onder meer via het PIFI.  Vorig jaar hebben iets meer dan 100 klanten het Kifid ingeschakeld. “Van deze klachten blijkt een vijfde deel geheel of gedeeltelijk terecht”, aldus Visscher. “Registraties worden dan ingekort of, in een handvol gevallen, geheel verwijderd. Afgezet tegen het totaal aantal frauderegistraties (5.000 per jaar), gaat het om minder dan een half procent. Maar dat neemt niet weg dat elke onterecht geregistreerde persoon in het waarschuwingssysteem er een teveel is,” meent Visscher.

”Dit spoort de betreffende verzekeraar en de branche aan om hiervan te leren. Het CBV verspreidt maandelijks een overzicht van gepubliceerde jurisprudentie voor de afdelingen Veiligheidszaken bij verzekeraars om herhaling van fouten in de toekomst te voorkomen. Als ik naar de feiten kijk, kan ik stellen dat er sprake is van een robuust en zorgvuldig systeem.”