Natuurrampen veroorzaakten in 2022 tot nu toe naar schatting $ 115 miljard aan schadeclaims voor verzekeraars, ruim boven het tienjaarsgemiddelde van $ 81 miljard. zo blijkt uit recente cijfers van het Swiss Re Institute, volgens wie hierdoor voor het tweede jaar op rij de grens van $ 100 miljard wordt overschreden en de trend van een gemiddelde jaarlijkse stijging van 5-7% in de afgelopen tien jaar wordt voortgezet. De totale economische schadelast bedraagt $ 268 miljard, 12% minder dan de $ 303 miljard in 2021
Een en ander is vooral toe te schrijven aan orkaan, de grootste schadeveroorzakende gebeurtenis van het jaar tot nu toe met een geschat verzekerde schades van $ 50 à 65 miljard. Daarnaast hebben ook de winterstormen in Europa, overstromingen in Australië en Zuid-Afrika en hagelbuien in Frankrijk en in de VS hun steentje bijgedragen aan de hoge schadelast. Secundary perils zoals overstromingen en hagelbuien veroorzaakten meer dan $ 50 miljard aan verzekerde schades, waarmee zijn hun belangrijke bijdrage aan het wereldwijde totaal aan calamiteiten andermaal onderstrepen. De herverzekeringssector dekte dit jaar ongeveer 45% van de economische schades, wat wijst op een grote beschermingskloof in de wereld”, schrijft het Swiss Re Institute.
Thierry Léger, Group Chief Underwriting Officer, zegt in een toelichting: “2022 is opnieuw een jaar geweest van toegenomen schade door natuurrampen, en de vraag naar verzekeringen neemt toe omdat de protection gap (beschermingskloof) groot blijft. Om de verzekeringssector in staat te stellen om de toenemende volatiliteit en vraag bij te houden, is het van essentieel belang om de trends in frequentie en ernst te modelleren. De prijsstelling moet het daadwerkelijke risico weerspiegelen. In deze complexe omgeving staat Swiss Re klaar om klanten te ondersteunen met onze sterke balans, risicocapaciteit en expertise.”
Orkaan Ian is de duurste natuurramp van dit jaar, met voorlopige verzekerde schade van 50-65 miljard dollar. De orkaan van categorie 4 ging eind september aan land in het westen van Florida met extreme winden, stortregens en stormvloed. Het Swiss Re Institute schat dat dit na orkaan Katrina in 2005 het op één na duurste verzekerde schade ooit is. Dit onderstreept het dreigingspotentieel van één orkaan die een dichtbevolkte kustlijn treft, in een verder goedaardig orkaanjaar. Bovendien werd Europa in februari getroffen door een reeks winterstormen, waardoor de verzekerde schade werden geraamd op meer dan $ 3,7 miljard.
Dit jaar wordt ook het belang van secundary perils bevestigd: in februari en maart leidden stortregens tot grootschalige overstromingen in Australië die, met een geschatte waarde van $ 4 miljard, de duurste natuurramp ooit vormen. Naast talrijke kleine tot middelgrote hagel- en onweersbuien in de VS, beleefde Frankrijk de zwaarste reeks hagelbuien ooit, met verzekerde marktverliezen die volgens het Swiss Re Institute naar schatting 5 miljard euro bedroegen.
Martin Bertogg, Head of Catastrophe Perils bij Swiss Re, zei: “Extreme weersomstandigheden hebben geleid tot hoge verzekerde schades in 2022 en ondersteunen een risico dat toeneemt en zich op elk continent ontvouwt. Stedelijke ontwikkeling, vermogensopbouw in rampgevoelige gebieden, inflatie en klimaatverandering zijn belangrijke factoren die een rol spelen, waardoor extreem weer leidt tot steeds grotere schades door natuurrampen. Toen de orkaan Andrew 30 jaar geleden toesloeg, was er nog nooit een schade van 20 miljard dollar geleden – nu zijn er in de afgelopen zes jaar zeven van dergelijke orkanen geweest. Bij Swiss Re passen we onze natuurrampmodellen voortdurend aan om expliciet te anticiperen op trendrisico’s, zodat we de curve voor kunnen blijven en onze klanten duurzame dekking kunnen bieden – zoals met ons nieuwe orkaanmodel.”
Schademodellen
De verzekeringssector beheert natuurrampenrisico’s, voortbouwend op state-of-the-art simulatiegebaseerde modellering voor vele gevaren. “De schade-ervaring van 2022, nog versterkt door de voorgaande vijf jaar, benadrukt echter de noodzaak van een meer toekomstgerichte aanpak voor alle gevaren. Met name voor secundaire gevaren zoals overstromingen en hagel moeten de modellen en de beschikbare gegevens worden verbeterd, omdat deze in opkomst zijn maar nog steeds minder aandacht van de sector krijgen”, aldus Swiss Re, dat met zijn eigen modellen voortdurend bij om nieuwe wetenschappelijke inzichten te integreren, terwijl het ook trends in macrorisico’s zoals verstedelijking, inflatie en klimaatverandering volgt.
“Overstromingen als gevolg van door orkanen veroorzaakte regenval worden nu bijvoorbeeld expliciet gemodelleerd op basis van een toekomstgerichte kijk op neerslagkenmerken in plaats van historische neerslaggemiddelden op lange termijn. Bovendien werden verbeterde voorspellingsmethoden ingevoerd om Swiss Re en haar klanten in staat te stellen de huidige risico’s beter te kwantificeren.”
Enkele kerncijfers: (in miljarden dollar)
Economische schades:
Totaal 268 (’22), 303 (’21), afname 12%, 10 jaar-gem: 219
Nat cat: 260 (‘22), 292 miljard (‘21), afname 11%, 10 jaar-gem 207
Man-made: 8 (’22), 11 (’21), afname 27%, 10 jaar-gem: 12
Verzekerde schades:
Totaal: 122 (’22), 130 (’21), afname 7%, 10-jaar-gem: 90
Nat cat: 115 (’22), 121 (’21), afname 5%, 10 jaar-gem: 81 Man-made: 7 (’22), 9 (’21), afname 24%, 10 jaar gem. 10