Verzekeraars ondersteunen overstap naar offshore renewable energy

Na een reeks rustige en eerder onbewogen jaren voor de upstream energiemarkt hebben recente macro-economische en sociaal-politieke ontwikkelingen de upstream energie weer centraal gesteld. De energievoorziening is nog steeds sterk afhankelijk van koolwaterstofbronnen. De bezorgdheid over de energiezekerheid heeft de westerse economieën gedwongen nieuwe leveranciers te zoeken en de energietransitie vereist dat de hele sector op nieuwe innovatieve manieren denkt.

Volgens Frank Streidl, voorzitter van het Offshore Energy Committee van de International Union of Marine Insurance (IUMI), zijn offshore-energieverzekeraars in dit verband belangrijke stimulatoren  voor de snelle overgang naar duurzame energie. Flexibel denken en de bereidheid om producten op maat te ontwikkelen zullen nodig zijn om de nodige oplossingen voor de volledige levenscyclus te bieden.



Tijdens de IUMI 2022-conferentie in Chicago vertelde hij het publiek van verzekeringsprofessionals dat om de vereiste verschuiving naar duurzame offshore-energie te bewerkstelligen, de ondersteunende infrastructuur moet worden verbeterd en grotere windparken verder uit de kust en in dieper water moeten worden ontwikkeld. De turbines zullen in omvang toenemen, waarbij de typische nieuwe turbine tegen 2030 naar verwachting 15 MW en 200 m hoog zal zijn.  Tegelijkertijd wordt ook vooruitgang geboekt bij de ontwikkeling van offshore-installaties voor koolstofafvang en -opslag. Dit soort baanbrekende projecten moet worden ondersteund door verzekeringsprogramma’s die het risico van deze investeringen kunnen verminderen en de nodige kapitaalstromen kunnen vrijmaken.

De wereld is in transitie en het is de zelfopgelegde verantwoordelijkheid van de verzekeringssector om bedrijven te helpen op een veilige manier koolstofvrij te worden. We moeten onze rol spelen door nieuwe producten te ontwikkelen en proactief nieuwe technologieën te blijven ondersteunen”, aldus Frank Streidl.

“De energietransitie vereist een gezamenlijke inspanning van industrie, overheid, regelgever, consument en verzekering om succesvol te zijn. We kunnen trots zijn op wat er tot nu toe is bereikt. Olie en gas zijn echter nog steeds goed voor meer dan 90% van de premies op de offshore-energiemarkt. Offshore renewable energy biedt innovatieve verzekeraars de kans om producten voor onze klanten te ontwikkelen,” voegde Frank Streidl eraan toe.

Offshore drijvende wind- en zonneparken bijvoorbeeld bieden het potentieel om in de toekomst op grote schaal schone energie te leveren. Maar de grotere afstand tot de kust brengt meer risico’s met zich mee op het gebied van installatie, exploitatie en onderhoud, waaronder weersomstandigheden. Hoewel bekabeling, fundering en mechanische problemen tot nu toe de meeste schadeclaims voor de sector offshore hernieuwbare energie hebben veroorzaakt, is het risicoprofiel van offshore hernieuwbare energiebronnen nog in ontwikkeling. De energieverzekeringssector wil met verzekerden samenwerken om te reageren met passende verzekeringsdekking die de veranderende risico’s weerspiegelt, en wil bedrijven ondersteunen bij het beheer ervan.