Europese captives zijn gereguleerde verzekeringsentiteiten, herinnert FERMA aan de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Weigering om Europese captives te classificeren als ‘regulated financial services’ kan de waardevolle riskmanagementfunctie die zij vervullen voor hun ondernemingen ondermijnen, zo heeft de Federation of European Risk Management Associations de OESO laten weten.
Dit commentaar vormt de reactie van FERMA op de openbare raadpleging over Amount A of Pillar One,, de laatste aflevering van het werk van de OESO aan Base Erosion and Profit Shifting (BEPS). FERMA gaf zijn commentaar op de technische details van de eerste pijler van een tweepijleroplossing, waarover in oktober 2021 overeenstemming werd bereikt.
De FERMA sprak haar steun uit voor het streven van de OESO om de belastingstelsels te moderniseren, maar was fel gekant tegen de laatste voorstellen om (her)verzekeringscaptives niet als ‘Regulated Financial Services’ (RFS) te behandelen. De FERMA herinnerde de OESO eraan dat captives die in de EU gevestigd zijn, al onder Solvency II vallen en als zodanig aan alle eisen voldoen die de OESO heeft opgesteld om als RFS te worden erkend. De FERMA benadrukte dat er geen specifieke reden is om (her)verzekeringscaptives ten onrechte uit te sluiten van erkenning als RFS, aangezien zij aan precies dezelfde vereisten voldoen als alle andere verzekerings- en herverzekeringsondernemingen die voor de vrijstelling in aanmerking zullen komen.
Laurent Nihoul,FERMA-bestuurslid en verantwoordelijk voor captives, verklaart “Captives verrichten echte en sterk gereguleerde (her)verzekeringsactiviteiten door kapitaal te mobiliseren om (her)verzekerbare risico’s te dekken in ruil voor een marktconforme premie. Solvency II erkent hen duidelijk als verzekeringsondernemingen. Zij dragen ook bij tot de operationele efficiëntie van hun eigenaar door hem te helpen zich beter bewust te worden van de kosten van risico’s en de beheersing van schades over een langere termijn. In dit opzicht spelen captives een belangrijke rol bij de bescherming van de activa van ondernemingen en dragen zij als zodanig in aanzienlijke mate bij tot de veerkracht van de Europese sector”.
In haar commentaar aan de OESO benadrukte FERMA dat captives ondernemingen kunnen ondersteunen bij het managen van cyber- en andere grote en complexe risico’s. Dit is steeds belangrijker geworden nu de capaciteit op de zakelijke verzekeringsmarkt voor dergelijke risico’s is gekrompen en duurder is geworden. “Captives zijn efficiënte vehikels voor riskmanagement en financiering die het onvolmaakte aanbod van de particuliere verzekeringsmarkt aan grote commerciële verzekeringsnemers aanvullen”, aldus Laurent Nihoul.
In FERMA’s European Risk Manager Report 2022 stelde 33% van de respondenten vast dat de cyberverzekering de voorbije twee jaar sterk is teruggelopen, en 18% dat de dekking voor natuurrampen is gekrompen. Verder vooruitkijkend zei 41% van de respondenten bezorgd te zijn dat sommige locaties of bedrijfsactiviteiten onverzekerbaar zouden kunnen worden. Bijna de helft van de respondenten van de enquête (47%) zei te overwegen om in 2022 een captive in te schakelen om toekomstige risico’s beter het hoofd te kunnen bieden. Dit in vergelijking met slechts 15% in 20182. Riskmanagers zeiden dat ze verwachtten de komende twee jaar meer gebruik te zullen maken van hun captives voor alle bedrijfsonderdelen.
Zoals in het FERMA-rapport Captives in a post BEPS world wordt benadrukt, kunnen captives een reële bijdrage leveren aan het riskmanagement van multinationale groepen en tegelijkertijd voldoen aan de fiscale en fiscale regelgeving”.