Europa’s zinderende zomer mag dan nog niet voorbij zijn, 2022 breekt nu al records, met bijna 660.000 hectare verwoest sinds januari, zo blijkt uit het Europees Bosbrandinformatiesysteem (EFFIS), EU’s satelliet monitoring service. En terwijl landen aan de Middellandse Zee normaal gesproken de belangrijkste plaatsen van branden in Europa zijn, hebben dit jaar ook andere landen zwaar te lijden.
Branden dit jaar hebben mensen gedwongen hun huizen te ontvluchten, gebouwen verwoest en bossen verbrand in EU-landen, waaronder Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk, Griekenland, Italië, Portugal en Spanje. Uit gegevens van het Europees Bosbrandinformatiesysteem (EFFIS) blijkt dat tot nu toe ongeveer 659 541 hectare is verwoest, wat een record is sinds in 2006 met het verzamelen van gegevens werd begonnen.
Europa heeft te lijden gehad onder een reeks hittegolven, bosbranden en historische droogte die volgens deskundigen het gevolg zijn van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Zij waarschuwen dat er vaker en langduriger hittegolven op komst zijn. Het zwaarst getroffen land is Spanje, waar volgens EFFIS-gegevens 244.924 hectare door branden is verwoest.
EFFIS maakt gebruik van satellietgegevens van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) van de EU. De gegevens komen nadat de CAMS vrijdag had gezegd dat 2022 een recordjaar was voor de activiteit van bosbranden in het zuidwesten van Europa en waarschuwde dat een groot deel van West-Europa zich nu in “extreem brandgevaar” bevond. “2022 is nu al een recordjaar, net onder 2017,” zegt EFFIS-coördinator Jesus San-Miguel. In 2017 was op 13 augustus 420.913 hectare verbrand, oplopend tot 988.087 hectare aan het eind van het jaar.
“De situatie in termen van droogte en extreem hoge temperaturen heeft dit jaar heel Europa getroffen en de algemene situatie in de regio is zorgwekkend, terwijl we ons nog steeds midden in het brandseizoen bevinden. Sinds 2010 is er een tendens naar meer branden in Midden- en Noord-Europa, met branden in landen die “normaal geen last hebben van branden op hun grondgebied”, voegde hij eraan toe.
“Het algemene bosbrandseizoen in de EU wordt echt hoofdzakelijk aangestuurd door landen in het Middellandse Zeegebied, behalve in jaren zoals dit, waarin ook branden voorkomen in centrale en noordelijke regio’s,” voegde hij eraan toe. “2022 is nu al een recordjaar, net onder 2017. In 2017 was op 13 augustus 420.913 hectare verbrand, oplopend tot 988.087 hectare aan het eind van het jaar. De situatie in termen van droogte en extreem hoge temperaturen heeft dit jaar heel Europa getroffen en de algemene situatie in de regio is zorgwekkend, terwijl we ons nog steeds midden in het brandseizoen bevinden. ”
Sinds 2010 is er een trend naar meer branden in Midden- en Noord-Europa, met branden in landen die “normaal geen branden op hun grondgebied kennen”, aldus San-Miquel. “”Het algemene brandseizoen in de EU wordt echt voornamelijk aangedreven door landen in het Middellandse Zeegebied, behalve in jaren zoals deze, wanneer branden ook voorkomen in centrale en noordelijke regio’s.”