“Meer samenwerken en kennis delen”. Dat is wat Sjoerd Bruinsma, Operationeel Directeur bij Polygon, de verzekeringsmarkt zou willen meegeven. In een interview met Risk & Business licht hij zijn antwoord toe.
“Technologische en andere nieuwe ontwikkelingen brengen ook nieuwe risico’s en nieuwe types schades met zich. Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen. Daarnaast blijkt uit KNMI-rapporten dat we in ons land rekening moeten houden met meer hevige weergerelateerde calamiteiten, zoals lokale stormen, hevige hagelbuien en zware regenval met meer kans op wateroverlast. Dat alles vraagt in mijn ogen om meer samenwerking tussen alle bij het schadeherstel betrokken partijen: verzekeraars, makelaars, experts, reconditioneerders en andere schadeherstellers. Zo zouden we bij alle partijen aanwezige kennis, know how en ervaring veel vaker met elkaar moeten delen teneinde de schadelast zo laag mogelijk te houden. Dat doen wij zelf onder meer door het regelmatig organiseren van workshops, open huizen en/of bezoeken naar ons geavanceerde expertisecenter in het Duitse Olpe. Dat is belangrijk en wordt ontzettend gewaardeerd. We hebben elkaar nu eenmaal hard nodig!”
Markttrends
Op de vraag hoe hij na als ‘buitenstaander’ de afgelopen maanden de reconditioneringsbranche heeft ervaren, antwoordt hij met “buitengewoon dynamisch”. “Het is enerzijds een sterk concurrerende markt, maar aan de andere kant ook een belangrijke branche binnen de gehele verzekeringsketen. Immers, onze mensen helpen namens verzekeraars en andere opdrachtgevers gedupeerde particulieren en ondernemers na een calamiteit weer snel op de weg naar de situatie van voor de schade.”
Dat laatste onderstreept volgens hem dan ook dat “mensen het allerbelangrijkste zijn binnen onze organisatie. Zij maken het verschil. Zeker bij een 24/7 dienstverlenend bedrijf als Polygon waarvan de kracht is na een calamiteit snel ter plaatse te zijn.” Het is dan ook de reden dat Polygon zich sterk inzet op zowel het binnenhalen als het binnenhouden van goede gekwalificeerde medewerkers met de juiste werk- en service-instelling. “Dat is in de huidige markt op zijn zachtst gezegd zeker een uitdaging, maar tot dusver slagen wij daarin behoorlijk.”
Bruinsma noemt daarnaast gebruik van nieuwe technologieën en duurzaamheid als actuele markttrends die vandaag de dag volop de aandacht van het directieteam vragen. “Wij hebben op dat eerste onder meer ingespeeld met de komst van een speciale drone inspectieservice (zie kader ) en duurzaamheid heeft al langer de volle aandacht binnen onze werkwijze. Denk bijvoorbeeld aan het goed opvangen en afvoeren van vervuild bluswater en door volop te kijken naar mogelijkheden om door brand, water of corrosie aangetaste zaken te herstellen in plaats van deze te (laten) vervangen. Daarnaast zijn een deel van onze daken van onze bedrijfspanden inmiddels voorzien van zonnepanelen en kijken we naar onze transportmiddelen. Zo nemen we later dit jaar de eerste elektrische bedrijfsbussen in gebruik.”
Groeiambities
Bruinsma geeft aan voldoende groeimogelijkheden en kansen te zien. Hij noemt in eerste instantie de kansen op een verdere autonome groei. “In dat licht zie ik bijvoorbeeld voor ons bedrijf vooral mogelijkheden in het zogeheten MCC-segment (Major & Complex Claims), mede door onze internationale footprint en volop aanwezige know how. Daarnaast is er zeker ook winst te behalen op het gebied van cross selling bij die klanten die nog geen beroep doen op alle diensten die we aanbieden, maar bijvoorbeeld ons op slechts één of enkele terreinen inschakelen. We gaan de komende tijd dan ook werk maken om de bekendheid van al onze diensten verder te vergroten, zowel naar bestaande als potentiële nieuwe opdrachtgevers. Onder meer door het geven van voorlichtingsworkshops en werkbezoeken voor de medewerkers van die bedrijven. Bovendien sluiten we na de recente overname van de ACI Groep verdere acquisities niet uit.”
Zie hier het volledige artikel: https://riskenbusiness.nl/wp-content/uploads/2022/07/RB-3_2022.pdf