Cyberinkomsten in verzekeringssector groeien met 10% CAGR tot $10,6 miljard in 2025, voorspelt GlobalData. De digitale wereld is momenteel een mijnenveld voor verzekeraars, met giganten AXA, CNA Financial, Tokio Marine en Marsh & McLennan die alleen al in 2021 het slachtoffer werden van cyberaanvallen. Tegen deze achtergrond zullen de inkomsten uit cyberbeveiliging in de verzekeringssector groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van meer dan 10%, van $ 6,4 miljard dollar in 2020 tot $ 10,6 miljard dollar in 2025, voorspelt data- en analyticsspecialist Globaldata.
Uit het rapport ‘Cybersecurity in Insurance’ van GlobalData blijkt dat verzekeraars voorzichtig met dit thema moeten omgaan, anders lopen ze het risico reputatieschade op te lopen als gevolg van een datalek of de weigering om een cyberverzekering uit te keren.
Amrit Dhami, Thematic Research Associate Analyst bij GlobalData, zegt hierover: “Het is onvermijdelijk dat de snelle digitale transformatie van de verzekeringssector de toename van cyberrisico’s aanjaagt. De sector maakt in hoog tempo gebruik van digitale technologieën, waaronder cloud, het internet der dingen, kunstmatige intelligentie en data-analyse, om te concurreren met insurtechs, te voldoen aan de vraag van consumenten naar personalisatie en handige digitale interfaces, en als reactie op de COVID-19-pandemie.
“De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de kans op door de staat gesponsorde cyberaanvallen tegen kritieke infrastructuur, militaire operaties en bedrijven vergroot. Dergelijke aanvallen zijn niet alleen gericht tegen verzekeraars, maar leiden ook tot dure uitbetalingen en beschadigen de reputatie van degenen die niet bereid zijn te betalen. Dit was het geval voor Ace American, dat in 2022 door zijn klant Merck voor de rechter werd gedaagd omdat het zijn schades tijdens de NotPetya ransomware-aanval van 2017 niet had gedekt.”
GlobalData’s SME Insurance Survey 2021 concludeerde dat de acceptatie van cyberverzekeringen onder het Britse mkb daalde van 12,6% in 2020 tot een nog lagere 11,2% in 2021.Dhami concludeert: “Natuurlijk zijn het niet alleen verzekeraars die met een hoger cyberrisico worden geconfronteerd, en komt het allemaal terug in de verzekeringssector via het cyberverzekeringsproduct. Naar verluidt hebben sommige ransomwarebendes het gemunt op bedrijven met een cyberverzekering, omdat die eerder geneigd zijn losgeld te betalen. Het is dan ook geen verrassing dat verzekeraars als AXA en AIG hun cyberpolissen heroverwegen om het hogere risico op een uitbetaling te beperken door hogere premies en/of een lagere klantdekking.
“Tegelijkertijd willen minder kleine en middelgrote ondernemingen een cyberverzekering afsluiten als gevolg van de kostencrisis en de stijgende algemene kosten, waardoor het voor hen moeilijker wordt om de dekking te betalen. Dit probleem wordt alleen maar verergerd doordat verzekeraars hun cyberverzekeringsprijzen verhogen.”