’Vriend in nood’ -oplichting kost Whatsapp-gebruikers 1,5 miljoen pond


Een overtuigende WhatsApp-zwendel waarbij criminelen zich voordoen als een vriend of familielid in nood heeft slachtoffers dit jaar al meer dan 1,5 miljoen pond gekost. Nieuwe gegevens van Action Fraud, het nationale meldpunt voor fraude en cybercriminaliteit, onthullen de voortdurende dreiging van een zwendel waarbij criminelen contact opnemen met slachtoffers via WhatsApp en zich voordoen als hun vriend of familielid.  De zwendel is tussen 3 februari en 21 juni van dit jaar 1.235 keer gemeld bij Action Fraud en heeft gebruikers in totaal 1,5 miljoen pond gekost.

Criminelen beweren meestal dat ze een familielid zijn en beginnen het gesprek meestal met “Hallo mam” of “Hallo pap”. Ze zeggen dat ze sms’en vanaf een nieuw mobiel nummer omdat hun telefoon verloren of beschadigd is en vragen vervolgens om geld om een nieuwe telefoon te kopen, of beweren dat ze dringend geld nodig hebben om een rekening te betalen.De misdadiger geeft zijn bankgegevens door voor betaling, waarbij sommigen meerdere keren terugkomen totdat het slachtoffer zich realiseert dat hij is opgelicht.

 .

 Hoofdinspecteur Craig Mullish van de politie van de stad Londen zegt:”Als je een bericht als dit ontvangt van een vriend of familielid, stuur dan geen geld totdat je de kans hebt gehad om hem te bellen en zijn identiteit te bevestigen. Als u even de tijd neemt om na te denken voordat u uw geld of informatie weggeeft, kan oplichting worden voorkomen.”

Hoe kunt u zichzelf beschermen?

STOP. DENK. BELLEN. Als een familielid of vriend een ongebruikelijk verzoek doet op WhatsApp, bel dan altijd de persoon om zijn of haar identiteit te bevestigen.

Je kunt spamberichten rapporteren of een afzender blokkeren in WhatsApp. Houd de berichtballon ingedrukt, selecteer ‘Melden’ en volg de instructies.

Deel nooit de activeringscode van je account (dat is de 6-cijferige code die je via sms ontvangt) Action Fraud raadt het publiek aan de adviezen van de Take Five to Stop Fraud-campagne op te volgen om zichzelf te beschermen tegen fraude