“Zeven weken na dato heb ik een goed beeld van wat we in huis hebben. Een klantgerichte, datagedreven organisatie met een geweldig team dat er volledig voor gaat. Ik zie dan ook volop groeimogelijkheden. Er is hier een wereld te winnen.” Die woorden spreekt Stefan Weda, Head of Corporate Risk & Broking Benelux bij WTW uit in een interview in het deze week verschijnende Risk & Business magazine
In zijn nieuwe rol is Stefan verantwoordelijk voor de strategie en het stimuleren van de groei van CRB in de Benelux, dit doet hij naast de algemene aansturing van de business en de operationele transformatie. Door de langdurige fusiebesprekingen met Aon hebben de activiteiten van WTW noodgedwongen lang op een laag pitje gestaan en is de omzet al jarenlang vrijwel stabiel gebleven. Na het afketsen van de fusie is de dynamiek weer helemaal terug en roert WTW zich flink op zowel de verzekerings- als de arbeidsmarkt.
“We hebben nu al twee keer zoveel nieuwe business als vorig jaar rond die tijd. Sinds mijn komst hebben wij, vijf miljoen euro aan nieuwe proposities uitstaan en vormen we een magneet voor nieuw talent. Daarnaast hebben we ook tal van getalenteerde en ervaren krachten aangetrokken, zoals Yvette Lugthart, Jeroen Pax, Bas Schröder, Tim Seegers, Richard van de Wege en Victor de Jager. Kortom, WTW is aantrekkelijker geworden voor klanten en professionals die bij ons willen komen werken. ”
Klantgericht en datagedreven
In de korte tijd dat Stefan aan het roer staat van CRB in de Benelux zegt hij positief verrast te zijn over wat hij binnen het bedrijf aantreft. “Wat mij in de eerste plaats is opgevallen is de schat aan informatie, kennis en ervaring die binnen WTW aanwezig is, zowel binnen de Benelux maar zeker wereldwijd. We beschikken over een uitstekend korps aan verzekerings- en andere specialisten, die ieder voor zich gedreven en op enthousiaste wijze er met elkaar voor willen gaan. Hiernaast zijn we een echte klantgerichte organisatie voor wie klanten en medewerkers belangrijk zijn. En last but not least durf ik te stellen dat we zeker van de grotere spelers in de markt koploper zijn op het gebied van data en predictive analytics. Op dat vlak hebben we een (grote) voorsprong op onze concurrenten.”
Ruimte om te groeien
Het zal gezien het bovenstaande niemand verbazen dat Stefan optimistisch is gestemd over de toekomst van WTW in het algemeen en ‘CRB’ in het bijzonder. “Ik zie volop ruimte om te groeien, in de eerste plaats autonoom. Daarbij denk ik primair aan onze bestaande relaties die momenteel één of enkele van onze diensten afnemen en die wij ook heel goed kunnen helpen vanuit onze andere afdelingen zoals EB-, Health & pensioen. Ook denk ik aan nieuwe klanten. Vooral in de huidige harde markt, zijn er tal van klanten niet helemaal tevreden over de oplossingen en dienstverlening die ze van hun huidige makelaar ontvangen. Het gebeurt anno 2022 nog steeds dat klanten een jaar op hun polis of factuur moeten wachten. Te gek voor woorden”, aldus WTW’s nieuwe Head of CRB Benelux, die zich met het oog hierop gesterkt voelt door de reeds gerealiseerde groei dit jaar en de belangstelling van nieuwe klanten in een samenwerking.
“
Verhardende markt
Over de huidige (verhardende) markt zegt hij in het interview: “Ik heb het idee dat we zo langzamerhand aan de bovenkant van de curve zijn beland. Dat meerdere nieuwe aanbieders zich op de Nederlandse markt aandienen is een teken aan de wand en een signaal dat verzekeraars weer denken rendement te kunnen maken. Een ontwikkeling die wij voor onze klanten uiteraard van harte toejuichten. Immers, hoe meer keuze er is, des te beter. Sowieso is een goede samenwerking met verzekeraars van cruciaal belang. We hebben elkaar nodig.” Tot slot, wat zou je verzekeraars met het oog hierop mee willen geven? Stefan hoeft daar niet lang over na te denken. “Voer een consistent beleid, wees transparant en communiceer duidelijk over wat je wel en niet wilt verzekeren en zorg voor eenduidige vraag naar klantinformatie en een reële en snelle schadeafwikkeling. Daarnaast verwacht ik van verzekeraars dat ze in hun acceptatiebeleid wat meer ‘honger’ aan de dag leggen en risk-appetite tonen