Het instorten van een deel van het uitvak van stadion De Goffert in Nijmegen heeft verregaande gevolgen voor voetbalstadions in Nederland. De bouwkundige eisen waaraan ze moeten voldoen, zijn te laag, meldt De Gelderlander vandaag.. Tegelijkertijd meldt de NOS dat ook de Pier in Scheveningen niet veilig genoeg is.
Het eerste risico wordt naar buiten gebracht door Erik Middelkoop van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, dat vanochtend de resultaten van het onderzoek naar de instorting presenteerde.. “Het is daarom zaak ervoor te zorgen dat supporters niet dicht bij elkaar kunnen staan én tegelijk kunnen springen. Ook moet in ieder geval overal een onderzoek komen naar de maximale belasting.”
‘Hamer op spijker-effect’
De hoofdoorzaak van de bijna-ramp, die op 17 oktober 2021 rond de Gelderse derby tussen NEC en Vitesse gebeurde, was volgens het bureau een combinatie van Arnhemse supporters die te dicht bij elkaar stonden én tegelijk sprongen. Door het springen, werd de belasting op de tribune ongeveer tweeënhalf keer zo hoog als het gewicht van de aanhangers, verklaart Middelkoop. Het zorgde naar zijn zeggen voor een effect dat vergelijkbaar is met een hamer die op een spijker slaat.
Wat ook niet meehielp, is een ontwerpfout in het tribune-element die in de het gehele Goffertstadion zou voorkomen. Daarom zijn ook de tribunes met zitplaatsen in de voorbije weken versterkt, legt Middelkoop uit. Dezelfde fout is bij het stadion van Heracles Almelo gemaakt.
Hekken
Middelkoop beseft dat het ‘heel moeilijk’ is te voorkomen dat supporters te dicht bij elkaar gaan staan én tegelijk springen. Toch moeten extra maatregelen worden getroffen in stadions die niet zijn berekend op een veel zwaardere belasting. Hij zegt het niet hardop, maar uit zijn woorden valt op te maken dat het om een boel Nederlandse stadions gaat.
Kuipstoelen zijn niet voldoende om een te hoge belasting te vermijden, oordeelt Middelkoop. Hij denkt daarom aan de inzet van stewards op zittribunes, die ervoor moeten zorgen dat publiek bij hun eigen stoel blijft. Nijmeegs wethouder Bert Velthuis laat weten dat de resultaten van het onderzoek naar De Goffert inmiddels met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn gedeeld. Ook hij vindt dat daar landelijk aandacht voor moet komen.
Pier van Scheveningen is over paar jaar niet meer veilig
Grote delen van De Pier in Scheveningen moeten op korte termijn worden vervangen of gerepareerd. Gebeurt dit niet, dan is De Pier in 2025 niet meer veilig voor bezoekers. Dat meldt de gemeente Den Haag na een bouwkundig onderzoek.Betonnen onderdelen van De Pier zijn in zeer slechte staat, meldt Omroep West. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ingang en de eerste 72 meter. Ook de vloeren zijn flink aangetast.Volgens de gemeente blijkt uit een reeks onderzoeken dat er ongeveer 40 miljoen euro nodig is “om De Pier in huidige vorm weer vijftig jaar mee te laten gaan”.
Drie mogelijkheden
De driehonderd meter lange Pier is eigendom van ontwikkelaar Kondor Wessels Vastgoed (KWV). Die ziet drie mogelijkheden: compleet slopen, nieuwbouw of een beperkte renovatie. De voorkeur gaat uit naar een volledig nieuwe en grotere Pier met meer attracties. Renovatie ziet KWV niet zitten, want dan lijdt de ontwikkelaar verlies. Volgens de gemeente wil het bedrijf daarom ook op korte termijn “zo min mogelijk” investeringen doen in de Pier. DIe gemeente gaat nu in gesprek met KWV om te voorkomen dat de Pier binnenkort sluit. Verder moet volgens Mulder worden bekeken wat op langere termijn mogelijk is.
Bronnen De Gelderlander, Omroep West en NOS