Helft aannemers verwacht dat ‘Veiligheidsladder’ de bouw ook veiliger maakt

Aannemers verwachten dat de Safety Culture Ladder (SCL) het veiligheidsniveau in de bouw gaat verbeteren. Niet vanwege de vinkjes op de checklist, maar omdat het veiligheidsbewustzijn erdoor toeneemt. Dat blijkt uit het BouwMonitor-onderzoek van Cobouw en USP. De enquête is behalve door aannemers ook ingevuld door ondernemers uit de ontwerpsector, toeleverende industrie, installatiesector en afbouwsector.Bijna de helft van de aannemers (49%) is het eens met de stelling dat door het gebruik van de Safety Culture Ladder (SCL), de ‘Veiligheidsladder’, het veiligheidsniveau in de sector zal verbeteren.

Sinds 1 januari 2022 wordt de SCL gehanteerd in aanbestedingen door de ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB). Hieronder vallen onder andere Rijkswaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf. Iedereen in de keten die werkt aan een project van een ondertekenaar, moet een bewijsmiddel hebben van trede twee op de SCL. 

Maar het gaat er vooral om dat het veiligheidsbewustzijn door het gebruik van de Veiligheidsladder zal toenemen. “De Veiligheidsladder is niet controleren op vinkjes zetten, maar stimuleert het veiligheidsbewustzijn van de medewerkers”, antwoordt een van de respondenten.Vijftien procent van de aannemers denkt niet dat de SCL het veiligheidsniveau gaat verbeteren. “Het is een tool, die doet zelf niets”, reageert een van de respondenten. “Het naleven van de arbo-regels moet door mensen worden gedaan, in mensen zitten of worden geactiveerd.”

Werkgever verantwoordelijk

Een meerderheid van de aannemers (68%) vindt dat de meeste mensen zich goed houden aan veiligheidsvoorschriften. Dit percentage is hoger vergeleken met vorig jaar, toen dezelfde vraag in het BouwMonitor-onderzoek werd gesteld. Vorig jaar januari was 56% het eens met de stelling. De werkgever blijft verantwoordelijk voor veiligheid, vindt 62% van de aannemers. Zelfs als de uitvoerder of medewerker op een bouwplaats zich niet aan veiligheidsregels houdt.Een meerderheid van aannemers (67%) is het eens met de stelling dat er steeds vaker wordt gevraagd naar veiligheidscertificaten door opdrachtgevers. Van het totaal aantal respondenten is 58% het eens met de stelling. Vorig jaar lag dit percentage lager; toen ging het om 43%.

Een groot deel van de bedrijven in de aannemerij (71%) zegt een veiligheidscertificaat te hebben zoals een VCA, of bezig te zijn er eentje te verkrijgen.

Driekwart van de bouwers volgt geregeld trainingen over veiligheid, zoals toolboxmeetings. Ook begint het merendeel (70%) bij ieder project op de bouwplaats met het doornemen van veiligheidsprocedures.De groep aannemers die niet participeert in trainingen, noemt als voornaamste reden dat dit vanuit opdrachtgevers niet wordt gevraagd (38%). Andere redenen zijn: geen tijd (14%), geen geschikt aanbod (15%), of geen noodzaak (12%).

Goede informatievoorziening

De informatievoorziening over veiligheid zit wel goed, vinden de aannemers. 83% van hen vindt dat er voldoende informatie is over het maken van een veilige bouwomgeving. Dat vonden ook de andere sectoren. In de BouwMonitor is ook gevraagd naar de inzet van externe partijen voor veiligheidsadvies. Een meerderheid van aannemers (62%) zegt dat hun bedrijf advies vraagt aan externe partijen. In de andere takken van de bouw is dat minder gebruikelijk. In de ontwerpsector het minst: 18% vraagt extern om veiligheidsadvies.

Bron Cobouw