De FCA heeft HSBC Bank plc (HSBC) een boete opgelegd van £63.946.800 wegens tekortkomingen in haar antiwitwasprocessen. HSBC gebruikte geautomatiseerde processen om honderden miljoenen transacties per maand te controleren op mogelijke financiële criminaliteit. De FCA stelde echter vast dat drie belangrijke onderdelen van HSBC’s transactiemonitoringsystemen ernstige tekortkomingen vertoonden over een periode van acht jaar, van 31 maart 2010 tot 31 maart 2018.
In het bijzonder verzuimde HSBC volgens de toezichthouder om”
- te overwegen of de scenario’s die werden gebruikt om indicatoren van witwassen of financiering van terrorisme te identificeren, tot 2014 relevante risico’s dekten; en tijdig risicobeoordelingen uit te voeren voor nieuwe scenario’s na 2016;
- de parameters binnen de systemen die werden gebruikt om te bepalen of een transactie mogelijk verdachte activiteiten betreft op passende wijze te testen en bij te werken;
- de juistheid en volledigheid controleren van de gegevens die worden ingevoerd in en opgenomen zijn in de toezichtsystemen.
HSBC betwistte de bevindingen van de FCA niet en stemde ermee in om zo snel mogelijk tot een schikking te komen, wat betekende dat de onderneming in aanmerking kwam voor een korting van 30%. Anders zou de FCA een boete van £ 91.352.600 hebben opgelegd. HSBC heeft een grootschalig herstelprogramma voor haar antiwitwasprocessen ondernomen, dat onder toezicht van de FCA stond.
Mark Steward, Executive Director of Enforcement and Market Oversight bij de FCA, zei hierover het volgende: “De transactiemonitoringsystemen van HSBC waren gedurende een lange periode niet effectief, ondanks het feit dat dit probleem herhaaldelijk aan de orde is gesteld. Deze tekortkomingen zijn onaanvaardbaar en hebben de bank en de gemeenschap blootgesteld aan vermijdbare risico’s, vooral omdat het zo lang duurde voordat de situatie was verholpen. HSBC is na de betrokken periode doorgegaan met het verhelpen van deze zwakke punten. De actie van de FCA heeft betrekking op de naleving door HSBC van de Britse wetgeving en de zaken die in onze mededeling aan de orde komen, maakten geen deel uit van de actie die in 2012 door het Amerikaanse ministerie van Justitie is ondernomen.”