Klimaatveranderingen, met name extreme weersomstandigheden, zijn een universele zorg voor wie internationale bevoorradingsketens beheert, en voor de exploitanten van de transportinfrastructuur die deze ketens bedient. In de analyse van TT Club, de specialist in verzekeringen voor vrachtvervoer en logistiek, van de met het weer samenhangende risico’s wordt vooral de nadruk gelegd op waterschade aan ladingen.
Uit een analyse van de schadeclaims van de verzekeraar over de afgelopen drie jaar blijkt onder meer het volgende:
- In 32% van de gevallen liep de binnenvaartschade op door extreem weer;
- Vooral locaties in de buurt van een kust meer vatbaar zijn voor weersgerelateerde incidenten (68% van de gevallen);
- . 16% van de schadegevallen betrof zware regenval die overstromingen veroorzaakte ;
- Materiële schade door harde wind en microbursts kwam in 74% van de met het weer verband houdende schadegevallen in de periode voor;
- De scheepvaart was goed voor 65% van de gerapporteerde schadegevallen. Dit is ten dele te verklaren door de duur van het vervoer van de vracht en de blootstelling aan wisselende klimaatzones’;
- Wegvervoer is met 14% de op een na belangrijkste vervoerwijze ;
- Natte schade tijdens opslag was goed voor 13% van de gerapporteerde schadegevallen; 31% daarvan was het gevolg van overstromingen
“Recente en aanhoudende meteorologische gebeurtenissen, met name in de regio Vancouver, zorgen ervoor dat extreem weer, zoals ongekende regenval, vloedgolven en windmicroburst, steeds vaker voorkomt. Hoewel veel stormen als geografisch seizoensgebonden worden beschouwd – zoals die in de tropen – moet de wereldwijde toeleveringsketen als geheel de nodige maatregelen nemen om voorbereid te zijn op geïsoleerde noodweergebeurtenissen. De windkracht is meestal het hevigst in kustgebieden. Het zijn echter vaak de golfslag en het overstromingsrisico die grotere problemen kunnen veroorzaken, zowel aan de kustlijn als verder landinwaarts”, aldus TT.
Uit de door TT verzamelde gegevens over incidenten blijkt dat vracht een groter risico loopt tijdens de traditioneel nattere zomermaanden op het noordelijk halfrond; extreme overstromingen in grote delen van continentaal Europa in juli en augustus 2021 bevestigen dit als een opkomend (of zich aandienend) risico. In de afgelopen maanden is het in verschillende delen van de wereld in korte perioden buitengewoon hard gaan regenen, wat tot overstromingen en aanzienlijke schade heeft geleid.
De directeur Risicobeheer van TT Club, Peregrine Storrs-Fox, legt uit: “De vschades die met dergelijke incidenten gepaard gaan, kunnen verstrekkend zijn; water is meedogenloos en heeft het vermogen om door te dringen en aanzienlijke schade aan te richten. Overstromingswater is onvermijdelijk vuil, waardoor de schade toeneemt en in veel gevallen gezondheidsproblemen ontstaan. Extreme weersomstandigheden zijn moeilijk te voorspellen, maar exploitanten van opslagplaatsen, terminals en havengebieden moeten hun beoordeling van het veranderende risicoprofiel in relatie tot de klimaatervaring “fris” houden. {
TT merkt op dat het inzicht in meteorologische trends, met name in het licht van de opwarming van de aarde, ongetwijfeld toeneemt. Het vermogen om weerpatronen te volgen, te registreren en te voorspellen zal zich blijven ontwikkelen. Dit inzicht zal eigendommen, uitrusting en activiteiten niet fysiek beschermen, maar, wanneer het wordt gebruikt als een integraal onderdeel van een grondige risicobeoordeling, zou het de operationele besluitvorming moeten informeren.
Uit de analyse van de verzekeraar is ook gebleken dat 65% van de incidenten met vrachtschade deels te wijten is aan de manier waarop goederen in een container of vrachttransporteenheid (CTU) zijn verpakt. Uit die gegevens voor 2020 blijkt dat 25% van de schade aan natte lading is veroorzaakt door het binnendringen van water in de CTU via reeds bestaande schade die waarschijnlijk had moeten worden geïdentificeerd als onderdeel van het verpakkingsproces van de lading. Veel schadeclaims kunnen dus worden vermeden met een degelijke controleprocedure vóór het laden en een correct verpakkingsproces.
De CTU-code en de recentere “CTU Code – a quick guide” en de aanvullende controlelijst voor de verpakking van containers, gepubliceerd door de Cargo Integrity Group (beschikbaar in alle zes VN-talen en in het Italiaans), bieden actoren in de toeleveringsketen onschatbare richtsnoeren om dergelijke risico’s te beperken.
“Klimaatverandering is een onontkoombaar feit,” concludeert Storrs-Fox, “en bij de risicobeoordeling van de bevoorradingsketen moet dan ook rekening worden gehouden met extreme weersomstandigheden, hoe onvoorspelbaar die ook mogen zijn. Verstandige operationele maatregelen en de toepassing van best practice-procedures die relevant zijn voor de functies van individuele organisaties zullen echter al een heel eind op weg zijn om rampzalige gevolgen te voorkomen wanneer de volgende regenbui losbarst”.
Bij risicobeoordelingen door belanghebbenden in de toeleveringsketen moet noodzakelijkerwijs rekening worden gehouden met extreme weersomstandigheden, hoe onvoorspelbaar die ook mogen zijn.