Actualisatie Handboek incidentbestrijding op het water

Het handboek incidentbestrijding op het water beschrijft de wijze waarop verschillende crisispartners samenwerken om incidenten op het water te bestrijden en beheersbaar te krijgen. Dit handboek is geactualiseerd en beschikbaar gemaakt in digitale vorm. In deze vernieuwde versie wordt opnieuw aandacht gevraagd voor opleiden, trainen en oefenen om te komen tot een optimale samenwerking bij het voorkomen, beperken en bestrijden van scheepsincidenten op het water.

Het incident met de stuw bij Grave, de containercalamiteit MSC Zoë ten noorden van de Waddenzee, de olielekkage in de Rotterdamse haven en de aanvaring van cruiseschepen op de Waal en op de Westerschelde. Dit zijn voorbeelden die het belang aangeven van een noodzakelijke voorbereiding en uitvoering door verschillende crisispartners. Bij het bestrijden van incidenten op het water werken immers veel verschillende organisaties met elkaar samen om een incident af te handelen.

Voorbereiding op basis van meest actuele inzichten

Met de digitalisering van het handboek is een continue actualisatie mogelijk, kunnen nieuwe afspraken snel worden toegevoegd en zijn aanbevelingen uit toekomstige incidentevaluaties snel te verwerken. Dit versterkt de waarde van het handboek in de praktijk bij zowel de planvorming als opleiden, trainen en oefenen, zodat crisispartners de gezamenlijke voorbereiding op basis van de meest actuele inzichten kunnen vormgeven.

Het Landelijke Ketenpartneroverleg Veiligheid op het water, waarin circa veertig ‘waterpartijen’ participeren, verzocht het IFV het handboek te actualiseren en in een digitale vorm te gieten. De ketenpartners gebruiken het handboek als handleiding voor convenanten en afspraken tussen partijen.

Download het Handboek Incidentbestrijding op het water

Handboek Incidentbestrijding op het water

​Landelijke ketenpartneroverleg Veiligheid op het water
Het Landelijke Ketenpartneroverleg Veiligheid op het water bestaat uit circa veertig crisispartners die betrokken zijn bij het voorkomen, beperken en bestrijding van scheepsincidenten op het water (denk daarbij naast brandweer, ambulancedienst en politie ook aan Rijkswaterstaat, Kustwacht, KNRM en reddingbrigades).
Hierbij moet het onderscheid gemaakt worden met ‘waterongevallenbestrijding’ dat zich richt op duikongevallen, dit maakt geen onderdeel uit van het handboek. John van der Zwan, directeur Veiligheidsregio Gooi- en Vechtstreek en Edith van der Reijden, directeur Veiligheidsregio Zeeland, zijn gedeeld voorzitter van het Ketenpartneroverleg Veiligheid op het Water. Daarnaast zijn beiden portefeuillehouder nautische veiligheid in de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV).
  Bron IFV