Bij het ontwerp van het voetbalstadion van NEC zijn fouten gemaakt bij de wapening van de prefabelementen. In combinatie met de springende supporters leidde dat tot het bezwijken van een deel van de tribune. Dat is de voorlopige conclusie van het onderzoek van Royal HaskoningDHV, meldt Cobouw.
‘Opslingeren’ doordat de hossende menigte het element in de eigen frequentie zou laten trillen, was volgens onderzoeker Erik Middelkoop van HaskoningDHV niet aan de orde. De supporters sprongen op de bewuste zondag met een frequentie van 2 Hz, terwijl de elementen een eigen frequentie van 10 Hz kenden.
“Je ziet het element wel terugveren naar nul, maar je ziet het niet daarbovenuit komen”, sprak de onderzoeker. Dat zou gebeuren als het in eigenfrequentie zou trillen.” Het ging dus puur om de springbelasting door supporters die samenschoolden op een plek die was ontworpen voor 400 kg/m2. Op het moment van bezwijken voldeed de statische belasting aan die ontwerpeis. Maar niet aan de krachten die vrijkwamen door het springen. Die kunnen tot wel drie keer zo hoog zijn en daar was het element duidelijk niet op berekend.
Wapening
De fout die volgens Middelkoop is gemaakt bij de bouw van het Goffert-stadion eind jaren ’90 is dat de tribune-elementen allemaal gelijkmatig gewapend zijn. Bovenin een element, dat drie rijen omvat, is daardoor wat overcapaciteit, maar onderin zijn de trekspanningen hoger dan de wapening aankan. Vooral op de onderste rij van de tribune leidt dat tot problemen. De elementen steunen daar niet meer op een element eronder, en kunnen daar dus ook niet een deel van de krachten kwijt.
Maar Middelkoop durft nu niet te zeggen of die onbedoelde tweede draagweg sterk genoeg is om de hoger gelegen delen van de tribune van het Goffertstadion wel weer veilig in gebruik te nemen. Voetbalclub NEC gaat er vooralsnog vanuit dat de club de rest van dit jaar niet meer in het stadion voetbalt. Misschien dat het vervolgonderzoek mogelijkheden aan het licht brengt om het stadion deels verantwoord in gebruik te nemen. Tot nu toe concentreerden de onderzoekers van HaskoningDHV zich vooral op de onderste elementen, die afsteunden op uitkragende consoles. De komende weken gaat het ingenieursbureau ook de hogere tribunedelen bestuderen.
Geïnjecteerde scheuren
Bij alle onderste elementen troffen de onderzoekers scheuren aan. De grootste daarvan bleken geïnjecteerd. Of daarmee bij de jaarlijkse keuring een waarschuwing werd genegeerd dat er iets niet goed zat, durft Middelkoop niet te zeggen. Hij weet ook niet of de scheurvorming groter was bij de staantribunes dan bij de vakken waar de stoeltjes stonden. HaskoningDHV komt in februari met de uitkomsten van het definitieve onderzoek
Bron Cobouw