Onderzoek Howden: Verslechterde klimaatcrisis onderstreept belang van verzekeringen


De internationale verzekeringsmakelaar Howden heeft een nieuw rapport uitgebracht waaruit blijkt hoeveel schade de sector in de loop van het decennium heeft opgelopen als gevolg van de steeds heviger wordende weersgerelateerde calamiteiten die door de klimaatverandering worden veroorzaakt. In het nieuwe rapport genaamd ‘Climate in Peril’ onthult Howden een dramatische toename in de frequentie en ernst van weergerelateerde schades in de industrie in de afgelopen 50 jaar.

Sinds 2017 heeft de (her)verzekeringsmarkt meer dan $ 10 miljard aan weergerelateerde schades moeten uitkeren, waarbij het aantal calamiteiten (12) meer dan verdubbeld is ten opzichte van eerdere periodes van vijf jaar. Natuurbranden zijn een van de risico’s die de grootste ontwikkeling hebben doorgemaakt. De wereldwijde verzekerde schades door natuurbranden stegen tussen 2010 en 2019 met een alarmerende 500%;  in de eerste twee jaar van die periode verdubbelden de aantallen al die van het vorige decennium.

“Het tempo van de veranderingen in een relatief kort tijdsbestek begint de (her)verzekeringsmarkt in beweging te brengen. De significante verschuiving in schade-ervaring dwingt verzekeraars en herverzekeraars om hun visie op risico’s te heroverwegen,” luidde de verklaring. “Uit het onderzoek van Howden blijkt dat wie een terugkeer verwacht naar de schadecijfers van vroeger, waarschijnlijk teleurgesteld zal worden: het verleden is niet langer een leidraad voor de toekomst voor klimaatgevoelige risico’s.”

Het rapport bevestigt  het verband tussen extreme weersomstandigheden en hogere verzekerde catastrofeschades, wat vraagt om een grotere behoefte aan verzekeringen. De toegankelijkheid is echter voor velen een aanhoudend probleem. Opkomende markten met een lagere verzekeringspenetratie en een hoger risico op een daling van het bbp zijn de dupe van het slechtste klimaat

In het rapport worden twee markten met elkaar vergeleken: Nieuw-Zeeland kon zich in 18 maanden herstellen na een reeks aardbevingen in 2010, maar Mozambique slaagde er niet in terug te keren naar het BBP-traject van voor de overstromingen nadat het in 2000 zware overstromingen had meegemaakt.

.

David Howden, chief executive officer van Howden Group, benadrukte het belang van de heropbouw van verzekeringsmodellen voor een evenwichtiger antwoord op de klimaatverandering, waarbij ook de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in de wereld worden betrokken.“

“De kracht van verzekeringen bij het wegnemen van belemmeringen voor de overgang naar een koolstofarmere toekomst en bij het opruimen van de brokstukken wanneer een ramp toeslaat, is immens”, aldus Howden. “We kunnen echter niet doorgaan met een model dat alleen bescherming biedt aan degenen die het zich kunnen veroorloven. Tot overmaat van ramp stijgt het financieringstekort voor humanitaire hulp van minder dan $ 1 miljard twee decennia geleden, naar $ 4 miljard tien jaar geleden, tot meer dan $ 20 miljard op dit moment.

“Traditionele methoden voor de financiering van rampenhulp kunnen geen gelijke tred houden met de vraag, en bestaande producten voor risico-overdracht kunnen de beschermingskloof niet dichten,” aldus Charlie Langdale, head of climate risk and resilience bij Howden. “De omvang van het probleem vereist iets dat veel vindingrijker en innovatiever is, iets dat de financiering van rampenbestrijding op een nieuwe leest schoeit, met verzekeringen als kern.