Marsh Nationale Benchmark Schadeverzekeringen 2021: meerderheid bedrijven houdt rekening met verdere premieverhogingen en verslechtering voorwaarden

Een meerderheid van de bedrijven houdt voor de komende renewalperiode rekening met een verdere verhoging van de verzekeringspremies maar vooral met een (veel) verdere verslechtering van de dekkingsvoorwaarden. Mede daardoor heeft de continuatie van het verzekeringspakket bij ruim tweederde prioriteit op de directieagenda. Bij 6% heeft dit zelfs de hoogste prioriteit, bij 30% een hoge prioriteit en bij 36% prioriteit. Dat zijn enkele uitkomsten uit de tweede editie van Marsh Nationale Benchmark Schadeverzekeringen, die is gehouden onder bedrijven met een omzet tussen 25 miljoen euro en 1 miljard euro.

Van de respondenten geeft 84% aan een renewalstrategie te maken, waarvan 58% door de tussenpersoon/makelaar en 26% zelf, en wordt het renewalproces door bijna een derde zeven maanden of zelfs eerder voor de jaarwisseling gestart. In de genoemde risico’s zijn in vergelijking met het eerste benchmarkonderzoek twee opvallende verschuivingen zichtbaar. Binnen een jaar is de aandacht voor cybercriminaliteit met 10% gestegen tot 35% en vormt het gezondheidsrisico (de fysieke & mentale gezondheid en veiligheid) toegenomen tot 30%. Andere risico’s die door meer dan 20% van de respondenten werden genoemd zijn imagoschade (23%), frauderisico  en productrecall (beide 22%) en werkkapitaal, cashmanagement en kredietrisico’s en de veranderende wet- en regelgeving/compliancy (beide 21%).

Premieverhogingen en dekkingsvoorwaarden

Uit Marsh Nationale Benchmark Schadeverzekeringen blijkt verder dat 84% van de deelnemende bedrijven het afgelopen jaar met een premieverhoging is geconfronteerd, gemiddeld met 22% maar met uitschieters tot 100%. In 2020 stegen de zakelijke verzekeringspremies gemiddeld met 11,9%. Daar staat tegenover dat waar in 2020 de dekkingsvoorwaarden  gemiddeld waren verslechterd ten opzichte van het jaar ervoor, geldt voor dit jaar het tegenovergestelde. Minder dan een kwart (24,5%) spreekt van een verslechtering, een derde van een verbetering en 42,2% geeft aan dat de voorwaarden (ongeveer) gelijk zijn gebleven.

De verharding komt volgens de onderzoekers ook tot uiting in de aanvullende eisen voor preventie. De kosten hiervoor zijn gemiddeld met 13% opgelopen tot 270.030 euro. Het aantal respondenten voor wie dit geldt is opgelopen van 40% vorig jaar tot meer dan 57% dit jaar. Zij noemen het opvallend dat maar liefst een kart van de deelnemende bedrijven bedragen tussen de 250.000 en 500.000 euro moet investeren.

Continuatieproces

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat iets meer respondenten op de hoogte waren van de verharding in de markt: 13,3% tegen 11% een jaar eerder. Bedrijven die zijn begeleid door een makelaar zijn het meest tevreden met de uitkomst van de continuatie (7,8), gevolgd door de assurantietussenpersoon (7,2), verzekeraar (7,1), niet begeleid, kennis zelf in huis (7,0) en niet begeleid (6,1).

Verder had 81% negatieve ervaringen bij de laatste renewal, met name omdat ze werden verrast of vooraf niet volledig waren voorgelicht over de (mogelijke) impact van de verharding. Daarnaast geeft iets meer dan delft (52,1%) aan dat er volgen hun ruimte voor verbetering van het continuatieproces is op uiteenlopende aspecten.