Europa ziet het afgelopen decennium 71% meer gevallen van burgerlijke onlusten

Europa registreerde in de afgelopen tien jaar een stijging van het aantal grote protesten met 71%, aangespoord door de wereldwijde financiële crisis, waarbij spanningen in de burgerij de belangstelling van bedrijven aanwakkerden voor verzekeringen tegen de gevolgen van stakingen, rellen en burgerlijke onlusten als bescherming tegen schades. Dat blijkt uit een onderzoek van Chaucer.

In heel Europa is het gemiddelde aantal protesten de afgelopen tien jaar gestegen tot 157 per jaar, vergeleken met de periode 2000-2009. Van alle grote Europese economieën zag Duitsland de grootste toename van protesten, met een stijging van 247% tot gemiddeld 16,3 protesten per jaar in het afgelopen decennium. Dit was een stijging van 4,7 per jaar tussen 2000 en 2009. Chaucer zei dat de sprong het gevolg was van protesten tegen de bezuinigingsmaatregelen van de EU en anti-immigratie.

Frankrijk registreerde de op een na grootste toename van protesten, een stijging van 108% van 7,1 naar 14,8 incidenten in de afgelopen tien jaar. Wereldwijd is het aantal grote protesten en demonstraties in de tien jaar na de wereldwijde financiële crisis met 36% gestegen, van gemiddeld 355 per jaar tot 482. In 2019 werden wereldwijd een recordaantal van 695 grote protesten geregistreerd. In de MENA-regio steeg het aantal protesten met 22% tot 72 per jaar, terwijl die in Sub-Sahara Afrika met 48% toenamen tot 88.

Chaucer stelt dat Covid-19 de komende jaren zal leiden tot meer politieke onrust, aangezien landen zich herstellen van de economische impact. De protesten werden de afgelopen tien jaar veroorzaakt door de gevolgen van de wereldwijde financiële crisis in 2008. Dit heeft geleid tot politieke oppositie en burgerprotesten tegen de bezuinigingsmaatregelen van de regering, die zich manifesteerden als ‘indignados’ in Spanje en gele hesjes in Frankrijk. De Black Lives Matter-beweging heeft de gemiddelden in de VS omhoog gedreven, waar het aantal grote protesten vorig jaar met 156% toenam en Amerikaanse verzekeraars naar schatting $ 1 tot $ 2 miljard kostte.

Andrew Bauckham, head of political violence and crisis management bij Chaucer, zegt dat het toenemende aantal protestincidenten ertoe heeft geleid dat veel internationale verzekeraars schade veroorzaakt door protesten uitsluiten van hun standaardpolissen.”Hierdoor is de behoefte ontstaan ​​aan een specifieke vorm van verzekeringen die banken, detailhandelaren, vrijetijdsbedrijven, vastgoedfondsen en andere bedrijven kunnen kopen om ervoor te zorgen dat ze gedekt zijn voor zeer grote verliezen.”.