Een derde jongeren verzwijgt studieschuld bij hypotheekaanvraag

Ongeveer een derde van de jongeren tot 35 jaar zou zijn studieschuld (gemiddeld 26.000 euro) verzwijgen bij een hypotheekaanvraag of heeft dat al gedaan. Twee jaar terug lag dat percentage nog aanzienlijk lager: 15 %. Dat blijkt uit onderzoek van hypotheekadviseur Viisi Hypotheken onder ruim 1055 jongeren tussen de 22 en 35 jaar oud. De hoge huizenprijzen en de spaarzame beschikbare woningen dwingen jongeren tot het nemen van ‘onverantwoorde risico’s’, vindt 80% van de ondervraagden.

Maar liefst 93% van de respondenten vindt een koopwoning voor starters momenteel onbereikbaar. Ook in Amsterdam is het voor deze groep vrijwel onmogelijk om aan een woning te komen. In de provincies Noord- en Zuid-Holland zijn starters het meest pessimistisch over hun slagingskansen op de huizenmarkt; in Friesland het meest positief. Door de lage scoringskansen gaan twintigers en dertigers om alsnog iets op te kunnen bouwen in de stad nóg meer werken, of beleggen, met het nodige risico. 

Overbieden

Een jaar geleden had een potentiële huizenkoper concurrentie van gemiddeld vijf andere koopgegadigden. Inmiddels zijn dat er elf. Het aandeel jongeren dat bereid is te overbieden is maar liefst 50 procent, 2,5 maal zoveel als de 20% twee jaar geleden. Daarbij valt op dat hoogopgeleide jongeren vaker bereid zijn tot overbieding dan jongeren met een praktische opleiding. De groep hoogopgeleide jongeren kan gemiddeld genomen vaker een beroep doen op de ouders voor financiële steun.

Ook wordt er steeds vaker geboden zonder voorbehoud van financiering, in de hoop op een voordeel in de woningstrijd. Dat is risicovol, stelt Hergen Dutrieux, medeoprichter van Viisi Hypotheken, want als de financiering niet rondkomt moet een bieder 10% van de koopsom betalen. Dit probleem zou opgelost kunnen worden door de bedenktermijn bij het kopen van een woning net zo lang te maken als de bedenktermijn van een hypotheek. “Dan haal je een hoop onnodige spanning weg.” Maar volgens Dutrieux is er maar één oplossing die echt de druk van de ketel haalt: het bouwen van extra woningen voor starters.