Demissionair Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat en parkeerplatform Vexpan maakten op donderdag 4 maart afspraken om in 2025 tien keer zoveel laadpalen voor elektrische voertuigen in parkeergarages gerealiseerd te hebben als nu het geval is. Volgens de presentatoren van BNR Radio is niet iedereen daar even blij mee, want als een EV in een parkeergarage in de fik vliegt, is zo’n brand voor de brandweer heel moeilijk te blussen. Is zoveel extra laadpalen voor EV’s in parkeergarages wel een wijs plan? vroegen zij aan Nils Rosmuller, Lector Energie- en transportveiligheid Nils Rosmuller. Zijn, zeker voor de presentatoren, verrassende antwoord, luidde: “Dat kan, maar wel onder bepaalde voorwaarden. Je moet op een bepaalde manier organiseren dat de laadpalen die worden aangebracht (mode 3 en mode 4) veilig zijn.”
In een toelichting zegt de lector energie- en transportveiligheid: “We komen steeds meer te weten over elektrische voertuigen en het parkeren, zien meer en meer wat de risico’s zijn en dat er ook steeds meer maatregelen worden getroffen. Zo zie je bijvoorbeeld dat de laadinfrabranche zelf zegt dat ze de voertuigen op een bepaalde manier gaan opladen – mode 3 en mode 4 – en dat er extra veiligheidschecks worden ingebouwd om bepaalde brandrisico’s te reduceren.:
Maar naarmate er meer laadpalen in parkeergarages komen is de kans op een brand groter ?, hield de presentator Rosmuller voor. Die beaamde dat. “Als je een extra activiteit toevoegt aan een bestaande situatie, dan is het in het algemeen logisch en in de lijn der verwachting dat het aantal incidenten ook toeneemt. Het kan zijn dat gebruikers niet goed omgaan met het opladen, het kan zijn dat de laadinfrastructuur zelf niet goed is aangesloten, maar het kan ook zijn dat er door incidenten laadinfrastructuur kapot gereden wordt en er verkeerde verbindingen worden gemaakt. Daar zit dus mogelijk een kansverhogend effect in op het aantal incidenten in parkeergarages.”
Daarom is het volgens Rosmuller van belang dat er met de branche goede afspraken worden gemaakt over het organiseren van deze parkeergarages. Er moet gekeken worden naar hoe de gebruikers en de voertuigen die zij hebben op een veilige manier de parkeergarage binnenkomen. “Dus niet met instabiele batterijen en ook niet dat ze met mode 1 en mode 2 types van laadinfrastructuur aan het werk gaan. Maar daar heeft de beheerder behoorlijk veel invloed op.”
Bron BNR Radio