Eu’s antikartelwaakhond eist concessies van Aon voor overname Willis Towers Watson

Aon heeft van de antikartelwaakhond van de EU een lijst met concessies gekregen om de voorgenomen overname van Willis Towers Watson door te kunnen laten gaan, meldt Reuters op basis van verklaringen van bronnen ‘dicht bij het vuur’.  Hierdoor zou de planning van Aon, die de overname in de eerste helft van dit jaar wil afronden, in gevaar kunnen komen. Met de overname is een bedrag gemoeid van $ 30 miljard en hiermee zou de nieuwe combinatie de eerste plek als grootste makelaar in de werled overnmene amn Marsh & McLennan Companies

De Europese Commissie, die haar onderzoek naar de deal vorige maand heeft opgeschort in afwachting van Aon om de gevraagde informatie te verstrekken, is bezorgd dat de deal de prijzen kan opdrijven en innovatie kan belemmeren. Volgens de Reuters is de Commissie op dit moment bezig met het afronden van een document met bezwaren ten aanzien van de deal, een lijst met punten waarin de mogelijke concurrentieschade wordt omschreven. Hierin zou ook worden aangegeven welke aanpassingen Aon zou moeten doen om de zorgen bij de antikartelwaakhond weg te nemen en de deal alsnog door te kunnen laten gaan. Volgens de bronnen heeft   Aon hierover al wel  informeel met de Commissie hebben overlegd, maar is er tot nu toe geen officiële reactie gegeven. Daarvoor zou Aon twee weken de tijd hebben,   nog niet met een concreet voorstel zijn gekomen.  

  Het is nog niet helemaal duidelijk op welke bedrijfsonderdelen de mogelijke concessies betrekking zouden moeten hebben. Naar verluidt zou de toezichthouder willen dat  herverzekeringsbedrijf van Willis wordt afgestoten, wat Aon tot dusver heeft geweigerd, en wil men ook kijken of de bedrijven de wereldwijde broking-activiteiten op het gebied van employee benefits en hun consultancydiensten van de hand moeten doen.   Het vinden van de juiste concessies die grote multinationale klanten tevreden zouden stellen, een belangrijk aandachtspunt van de vragenlijsten van de Commissie, zal volgens ingewijden niet eenvoudig zijn.

De deal heeft inmiddels ook tot bezorgdheid geleid bij de Australische antitrustwaakhond, die vorige maand zei dat het de concurrentie op het gebied van zakelijke  risico’s, herverzekeringen, employee benefits en adviesdiensten in Australië aanzienlijk zou kunnen schaden.