Voor veel mensen is kaarslicht een onderdeel van de adventstijd. Daarom zijn er meer branden, zo blijkt uit cijfers van het Duitse Verbond van Verzekeraars GDV. Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen die brand kunnen voorkomen.
Aan het eind van het jaar brandt het vaker dan normaal. In 2019 registreerden verzekeraars 29.000 branden in de advent- en kerstperiode, zo’n 9.000 meer dan in een vergelijkbare maand in de lente of herfst. De schade bedroeg gemiddeld zo’n 3.556 euro per brand. In totaal bedroegen de extra schade-uitgaven tijdens de adventstijd ongeveer 32 miljoen euro. Ter vergelijking: in 2018 was het 31 miljoen euro, het gemiddelde schadebedrag was 3.100 euro.
Dat kaarsen nooit onbeheerd mogen branden, is een van de basisprincipes van brandbeveiliging. Toch wordt deze regel te vaak genegeerd, stelt het GDV. Veel voorkomende oorzaken van brand zijn adventskransen of kerstbomen die vlam hebben gevat. Net zo gevaarlijk rond de jaarwisseling: overvliegende nieuwjaarspijlen en onzorgvuldig ontstoken vuurwerk. In totaal betaalden Duitse verzekeraars in 2019 als geheel ruim 1,5 miljard euro voor circa 350.000 brandschade.
Rookmelders redden levens
Een geïnstalleerde rookmelder is niet alleen een redder in nood met Kerstmis, aldus GDV. Rookmelders zijn nu verplicht in particuliere woongebouwen in alle deelstaten. Installatie in slaapkamers en gangen die dienen als vluchtweg is verplicht. Om de best mogelijke bescherming te garanderen, moeten ze in elke kamer van een appartement of huis worden geïnstalleerd.