De omzet in de horeca steeg in het derde kwartaal van 2020 met een ongekende 103,6% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het CBS. Door de versoepeling van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, lag de omzet weer nagenoeg op hetzelfde niveau als in het eerste kwartaal van 2020. Ondanks het sterke herstel was de omzet van de horeca nog wel 12,2% lager dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De horeca blijft daarmee een van de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis. Het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, steeg 103,2% ten opzichte van het vorig kwartaal.
De omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg met 150% in het derde kwartaal van 2020 ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Het volume nam met 153,5% toe. Ondanks deze ongekende cijfers was de omzet nog wel 19,7% lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van hotels nam in het derde kwartaal van 2020 met bijna 226% toe in vergelijking met een kwartaal eerder, maar ten opzichte van een jaar eerder was de omzet van hotels 32,4% lager.
Omzet eet- en drinkgelegenheden neemt sterk toe
Eet- en drinkgelegenheden, zoals restaurants, cafés en fastfoodrestaurants, hebben in het derde kwartaal 91,4% meer omgezet dan in het kwartaal daarvoor. De omzet was echter wel 9% lager dan in dezelfde periode van vorig jaar.Met een stijging van 164% nam de omzet van cafés het sterkst toe. Het volume steeg met bijna 162%. De omzet is 10,1% lager dan in het derde kwartaal vorig jaar. Ook bij restaurants stegen omzet en volume sterk, met respectievelijk 129,8 en 128%.
De omzet van fastfoodrestaurants
en kantines en catering steeg minder hard, maar nog altijd met respectievelijk
43,5 en 43,7%. Als enige branche van de horeca realiseerden de
fastfoodrestaurants meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,9%).
De omzet van kantines en catering lag 34,6& lager dan een jaar eerder.