Vandaag is het De Dag Van De Echtscheiding. Bij een scheiding komt er veel op mensen af; emotioneel maar ook financieel. De autoverzekering staat waarschijnlijk niet bovenaan de meeste financiële to-do-lijsten. En dat terwijl er toch vele honderden euro’s mee gepaard kunnen gaan. Als mensen in hun relatie de auto samen delen, gaat de opgebouwde premiekorting – op basis van schadevrije jaren – naar de partner op wiens naam de polis staat. Na een echtscheiding moet de andere partner opnieuw premiekorting gaan opbouwen als hij of zij een autoverzekering op eigen naam afsluit. De nieuwe premie ligt jaarlijks vaak vele honderden euro’s hoger.
Hoe meer jaren schadevrij hoe meer korting
Bij stellen die een auto delen bouwt degene op wiens naam de auto staat de schadevrije jaren op. Ongeacht wie er het meest in de auto rijdt. Ieder jaar dat je zonder schade rijdt, krijg je er van de verzekeraar een schadevrij jaar bij. En hoe meer schadevrije jaren, hoe meer premiekorting je krijgt. De hoogte van de premiekorting verschilt per verzekeraar en kan na jaren schadevrij rijden, oplopen tot wel 80% van de oorspronkelijke premie.
Gescheiden vrouwen vaker dure autoverzekering na echtscheiding?
Goede kans dat gescheiden vrouwen vaker die nieuwe hoge premie betalen dan gescheiden mannen. Uit eigen polisonanalyse van Independer, het grootste vergelijkingsplatform van Nederland, blijkt namelijk dat de autoverzekering in 62 procent van de gevallen op naam van een man wordt afgesloten.
Schadevrij rijden levert vaak honderden euro’s premiekorting op
Spaargeld en inboedel kunnen na een echtscheiding in Nederland netjes verdeeld worden. Maar dit geldt dit niet voor de samen opgebouwde schadevrije jaren. Na een echtscheiding kan dit zeer nadelig uitpakken voor de andere partner, die de auto niet op naam had staan. Na de scheiding moet die meestal het volle pond betalen voor een nieuwe autoverzekering. Vele honderden euro’s hogere premiekosten per jaar zijn hierbij geen uitzondering.
Schadevrije jaren opbouwen en verliezen
Ben je zelf schuldig aan een schade, of claim je een schade aan je eigen auto? Dan ga je meer premie betalen. Maar wat lang niet iedereen weet, is dat als je drie jaar lang geen autoverzekering op je naam hebt gehad je al je schadevrije jaren verliest. “Daar krijgen wij, vooral na echtscheidingen, veel vragen over”, zegt Suzan Samson van Independer. “Bij veel verzekeraars kun je de schadevrije jaren wel aan de andere partner overdragen. Maar schadevrije jaren verdelen kan nog niet.”
“Een nieuwe verzekering niet klakkeloos bij je vorige verzekeraar afsluiten”
Samson: “Wij merken dat we vooral vrouwen aan de telefoon krijgen die verbijsterd zijn als zij na de scheiding een autoverzekering op eigen naam afsluiten, en dan een torenhoge premie gepresenteerd krijgen”. Samson raadt mensen in deze situatie aan om niet klakkeloos een nieuwe verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar waar de gezamenlijke auto misschien al jaren was verzekerd. Omdat de premieverschillen flink uiteenlopen – ook als je opnieuw moet beginnen – is het verstandig om eerst te kijken bij welke verzekeraar je de beste deal krijgt. Je ziet dat dezelfde verzekeraar in sommige situaties een zeer aantrekkelijke premie biedt terwijl hij in een andere situatie juist een van de duurste is.”
Voorbeeld 1
Bij WA premieverschil tot ruim 600 euro per jaar
Een Amsterdams stel (m/v en beiden uit 1975) deelt een Volkswagen Polo uit 2012. De auto staat op naam van de man. Op de verzekering zijn 15 schadevrije jaren opgebouwd. Hun maandpremie voor de WA-verzekering is 17 euro. Na een scheiding zou de vrouw voor de verzekering van dezelfde auto een premie tussen 51 en 69 euro (op basis van de top 5 uit de vergelijking van Independer) betalen. Een verschil van tussen 34 en 52 euro per maand, dat is tussen 408 euro en 624 euro op jaarbasis). Buiten de top 5 laten andere verzekeraars nog hogere premies zien. De nummer 10 in de lijst rekent al 77 euro maandpremie.
Voorbeeld 2
Bij allrisk tot bijna duizend euro premieverschil per jaar
Een echtpaar uit Den Haag (m/v, hij uit 1964, zij uit 1966) rijdt samen in een BMW 3-serie uit 2018. Ze hebben op zijn naam een volledig cascodekking (allrisk) afgesloten. Inmiddels hebben ze 20 schadevrije jaren opgebouwd en is hun maandpremie 58 euro. Na een echtscheiding zou de vrouw met nul schadevrije jaren voor deze zelfde autoverzekering maandelijks tussen de 109 euro en 133 euro (op basis van de top 5 uit de vergelijking van Independer) betalen. Een verschil van 51 euro tot 75 euro per maand (tussen 696 euro en 929 euro op jaarbasis) Buiten de top 5 laten andere verzekeraars nog hogere premies zien. De nummer 10 in de lijst rekent al 181 euro maandpremie.
*Premievergelijkingen gemaakt op 9-9-2020