Uit onderzoek dat wij hebben uitgevoerd, blijkt dat Nederlanders hun auto niet graag uitlenen aan anderen. Verreweg het grootste deel van de ondervraagden geeft aan dat zij hun auto het liefst aan niemand uitlenen (55,6%).
Verder heeft men vooral weinig vertrouwen in de rijkunsten van vrienden en collega’s, want een op de drie (33%) geeft zijn autosleutels niet graag af aan vrienden en 21,5% zelfs niet aan vrienden. Een op de acht (12,2%) leent zijn/haar auto ook niet graag uit aan kinderen, 11,8% niet aan familie en 6,7 % zelf niet aan de eigen partner.
Nederlanders vinden dat zij zelf goed rijden, maar anderen niet
Hoewel Nederlanders hun auto aan weinig anderen toevertrouwen, zijn zij wel aardig overtuigd van hun eigen rijkunsten. 78,8%t vindt dat zij zelf goed kunnen rijden. Als we kijken naar leeftijd, dan blijkt het zelfvertrouwen bij de jongste groep bestuurders een stuk lager te liggen. Ruim een kwart van de bestuurder t/m 34 jaar noemt zichzelf geen goede bestuurder (26,9%). Dezelfde groep scoort dan ook het hoogst op de vraag of zij weleens schade hebben gereden in andermans auto (20,8%).
Deze schade komt echter niet altijd aan het licht: “Niet iedereen durft aan de eigenaar van de auto te vertellen dat zij schade hebben gereden in zijn of haar auto. Zeker de jongere doelgroep houdt dit gemiddeld vaak stil: 9,1% heeft een keer schade gereden aan een ander zonder dit op te biechten. Het Nederlandse gemiddelde ligt een stuk lager, op 4,8%,” ligt Frederik van der Veen toe, CEO van Autoverzekering.nl.
Maak afspraken als je je auto uitleent
Ook al geldt de verzekering als je je auto aan iemand anders uitleent, jij bent nog steeds verantwoordelijk en draait op voor de kosten als er schade wordt gereden. Van der Veen: “Als je je auto aan iemand uitleent is het slim om vooraf met de ander af te spreken hoe jullie ermee omgaan als er schade aan de auto ontstaat. Rijdt de ander schade, dan moet je hier links of rechtsom namelijk altijd voor betalen. Je kan besluiten om zelf te betalen voor het herstellen van de schade, of je dient een schadeclaim in bij de verzekeraar en krijgt van hen een vergoeding. In het tweede geval betekent dit wel dat het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, daalt. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe lager je premie is en dus ook andersom. Minder schadevrije jaren betekent dat de premie van je autoverzekering stijgt. Bij iedere claim gaan er direct 5 schadevrije jaren af, waardoor je 5 jaar lang een hogere premie gaat betalen. Op deze manier betaal je dus alsnog voor de schade.”